Hány atomfegyverrel rendelkezik Oroszország?

A világon kilenc országnak vannak nukleáris fegyverei. 

Az Amerikai Tudósok Szövetsége szerint Oroszországnak 5977 nukleáris robbanófeje van – ezek a nukleáris robbanást kiváltó eszközök -, de ez tartalmazza azt a körülbelül 1500-at is, amelyet kivontak a forgalomból vagy leszerelésre várnak – írja a 168.hu

A fennmaradó mintegy 4500-ból a legtöbb stratégiai nukleáris fegyver – ballisztikus rakéták vagy rakéták, amelyek nagy távolságokra is célba vehetők. Ezek azok a fegyverek, amelyeket általában a nukleáris háborúval hoznak összefüggésbe.

A többi kisebb, kevésbé pusztító hatású nukleáris fegyver, amelyeket rövid hatótávolságú harctéri vagy tengeri alkalmazásra használnak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy Oroszország több ezer nagy hatótávolságú nukleáris fegyverrel rendelkezik.

Szakértők becslése szerint jelenleg mintegy 1500 orosz robbanófej van „telepítve”, azaz rakéta- és bombázóbázisokon vagy tengeralattjárókon.

Kilenc ország rendelkezik nukleáris fegyverekkel: Kína, Franciaország, India, Izrael, Kína, Észak-Korea, Pakisztán, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság.

Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság is a 191 állam között van, amelyek aláírták a nukleáris fegyverek elterjedésének megakadályozásáról szóló szerződést (NPT).

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Fotó: Wikimedia Commons/A B90 nuclear depth bomb in the unclassified section at the Nuclear Weapons Instructional Museum, Kirtland Airforce Base, New Mexico

Ukrajna, és az atomfegyverek évszázada

A világ legtöbb állama nemsokára sietősen előhúzza sufniból a titkos atomprogramját, és lázas fejlesztésbe kezd – jósolja Robert C. Castel.