Blinken szerint egyáltalán nem biztos, hogy Oroszország megnyeri a háborút

Egyáltalán nem biztos, hogy az Ukrajna ellen indított háborút Oroszország megnyeri – mondta a BBC-nek Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

Blinken a brit közszolgálati médiatársaság televíziójában szombaton sugárzott – a NATO-tagállamok külügyminisztereinek előző napi rendkívüli brüsszeli tanácskozásán adott – interjúban kijelentette:, hogy azt nem tudja megmondani, hogy a konfliktus meddig tart, de személyes meggyőződése, hogy

Ukrajna katonai veresége nem magától értetődő, „abszolút elképzelhető”, hogy „idővel” Ukrajna kerül ki győztesen a háborúból.

„Ha Moszkva szándéka az, hogy valamiképp megdöntse az ukrán kormányt és saját bábrezsimjét ültesse a hatalomba, azt ilyen vagy olyan módon 45 millió ukrán fogja elutasítani”

– mondta az amerikai külügyminiszter.

„Sokat mondó ebből a szempontból egyáltalán az az elképzelés is, hogy Moszkva alá tudná vetni saját akaratának e 45 millió ukránt, aki elszántan harcol saját jövőjéért és szabadságáért, egy olyan jövőért, amelynek nem része az, hogy Moszkva rátenyereljen Ukrajnára”

– fogalmazott Blinken a BBC-interjúban.

Ugyanakkor hozzátette, hogy az ukrajnai háború már eddig sem úgy alakult, ahogy azt Vlagyimir Putyin orosz elnök kitervelhette.

Az amerikai külügyminiszter szerint Oroszország egyre brutálisabban lép fel az ukrajnai civilekkel szemben, és célba vette a lakossági víz-, áram- és hőszolgáltató infrastruktúrát is.

„Tragikus módon e módszerek is Putyin forgatókönyvének elemei között szerepelnek”

– tette hozzá.

Putyin haditervének ez még csak az első fázisa

Könnyen lehet, hogy Putyin esetleg nem tévedett, hanem mindaz, amit látunk, egy jól átgondolt politikai és katonai tervezési folyamat eredménye. Robert C. Castle elemzése.

A brit védelmi minisztérium szombaton közzétett hírszerzési értesülései szerint ugyanakkor az elmúlt 24 órában észlelt orosz légi és tüzérségi csapások száma alacsonyabb volt, mint a korábbi napokban.

Blinken a szombati BBC-interjúban határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok rendszerváltás elérésére törekszik-e Oroszországban.

„Ez nem az Egyesült Államok dolga, az orosz népnek kell döntenie arról, hogy ki vezesse az országot”

Blinken azt a kérdést azonban feltenné az oroszoknak, hogy az Ukrajna ellen indított kiprovokálatlan és indokolatlan háború miként mozdítja elő az ő érdekeik érvényesülését.

„Az biztos, hogy a háború terheit az orosz emberek viselik, hiszen az Oroszország ellen érvénybe léptetett súlyos külföldi szankciók következményeit ők is megérzik”

– mondta a BBC televíziónak nyilatkozva az amerikai külügyminiszter.

Bennett váratlanul Moszkvába repült

Naftali Bennett miniszterelnök szombat délután Moszkvába repült, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnökkel az ukrajnai válság diplomáciai megoldásáról tárgyaljon.