Még időben menekültek el Kijevből, most Jeruzsálemben született gyermekük

Chani Kochav Lev és férje, Eliezer közvetlenül a háború kitörése után menekült el Ukrajnából – és éppen időben ahhoz, hogy gyermekük biztonságban megszülessen Izraelben – írja az Arutz7.

A háború kitöréséig a 26 éves Chani Kochav Lev tanárként élt Kijevben. De mivel a támadás veszélye óráról órára nőtt, ő és férje, Eliezer elmenekült Ukrajnából. Ez a gyors döntés különösen szerencsésnek bizonyult, mivel Chani a héten egy kisfiúnak adott életet a jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központban.

Kiderült, hogy a baba születésének időpontja éppen aznapra esett, amikor megkezdődött az orosz invázió Ukrajna ellen.

„Ha a baba korábban született volna, valószínűleg nem tudtunk volna időben evakuálni, és belekerültünk volna ebbe a szörnyű helyzetbe”

– mesélte Chani.

A házaspár az ukrán fővárosban élt, mint az ukrán főrabbi, Bleich rabbi küldöttei. Az elmúlt másfél évben Chani egy helyi zsidó iskolában tanított.

„Amíg a szülőszobán voltunk, folyamatosan értesültünk a hírekről, és valóban részesei voltunk annak, ami ott történik. Nagyon keserédes érzés, ahogy ezzel a babával vagyunk megáldva, miközben elárasztanak minket a közösségi médiából arról, hogy a közösségünk tagjai a zsinagógában bujkálnak, mivel csak néhányan tudtak nyugatra, Lengyelországba menekülni”

– mondta Chani.

A házaspár terve az volt, hogy a szülés után hamarosan visszatérnek Kijevbe, de nyilván most ez nem lehetséges. A házaspár nem tudja, mi vár rájuk.

„Ahogy lenéztem a kisbabánkra, nem tudok nem arra gondolni, hogy ez a háború hogyan fogja befolyásolni az ő és mindannyiunk jövőjét. Ez egy rendkívül bonyolult helyzet. Mindenféle pletykákat hallunk arról, hogy otthonokat fosztogatnak, és tankok gurulnak az utcákon. Jelenleg nincs otthonunk, ahová visszatérhetnénk”

– mondja.

Az első emberek, akiket értesítettek a szülésről, a Kijevben élő családtagok voltak.

„Annyira szerettünk volna örömhírt közölni velük. Mindannyian velünk együtt örültek, felálltak és táncolni kezdtek ott a menedékhelyükön”.

Ukrajnai zsidókat bújtattak a nácik elől – most őket mentenék meg

„Ezek a hősök, akik 80 évvel ezelőtt életüket kockáztatták testvéreink megmentéséért, most a mi segítségünkre szorulnak. Szó szerint összeállítom a Schindlerek listáját”