Már több, mint százezren menekültek Magyarországra Ukrajnából

Eddig 104 ezren érkeztek Ukrajnából, és közülük több mint 80 ezer lehet olyan, aki kifejezetten a háborús veszély miatt jött Magyarországra – közölte a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója szerda reggel az M1 aktuális csatornán.

Bakondi György elmondta, Lengyelország után Magyarországra érkezik a legtöbb ukrajnai menekült, és az ő ellátásuk, elhelyezésük fontos karitatív feladat. Ugyanakkor a magyar állam Kárpátalján is segít: „soha nem látott nagyságrendű” benzint és élelmiszert juttattak ki – tette hozzá.

„Magyarország újra szembekerült egy olyan feladattal, amelyet egyszer már a délszláv háborús időszakban kipróbált, gyakorolt és elsajátított, csak itt egy jóval nagyobb nagyságrendről van szó”

– fogalmazott.

Az ENSZ előrejelzése szerint a háború miatt csak Magyarországra több mint 250 ezer menekült érkezhet

– jelezte a főtanácsadó.

Jól látható, hogy mi a különbség a menekültek és a migránsok között

– jelentette ki.

Az előbbiek okmányokkal, a hatóságokkal együttműködve, tényleges veszély elől érkeznek ideiglenes védelem céljából, míg az utóbbiak ismeretlen identitásúak, ismeretlen állampolgárságúak és nem ismert céllal akarnak bejutni Magyarországra embercsempész bandák támogatásával

– mondta.

Menekültek és gazdasági migránsok

A háborús szenvedés valósága órákon, napkon belül utat tör a mi valóságunkba is. Robert C. Castel gondolatai.

Kérdésre válaszolva közölte azt is, hogy

idén eddig 24 600 határsértőt tartóztattak fel a déli határon és több mint 200 embercsempész ellen indítottak eljárást.

Bakondi György a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában beszélt arról is, hogy minden olyan határátkelőhelyen, amelyeken keresztül az ukrán menekültek érkeznek, a feladat ugyanaz: hosszabb várakozás nélkül tudjanak belépni és megkapják a megfelelő ellátást. Ugyanakkor

a magyar hatóságok megtették a szükséges intézkedéseket, hogy kiszűrjék azokat az embereket, akik veszélyt jelenthetnek a belső biztonságra

– tette hozzá.

A férfiak visszamennek

Az ukrán határőrség információi szerint a háború kirobbanása óta 80 ezer külföldön dolgozó vagy élő ukrán állampolgár tért vissza Ukrajnába. Túlnyomó többségük férfi volt — írja a Kárpáti Igaz Szó.

A közleményben emlékeztetnek, az ország nyugati határán minden ellenőrzőpont éjjel-nappal működik. Az átkelés egyszerűsített módon zajlik, csökkentették a szükséges okmányok listáját.

Lengyelországba már majdnem félmillióan menekültek

Az ukrajnai háború kezdete óta már 453 ezren érkeztek Ukrajnából Lengyelországba, kedden 98 ezren lépték át a határt – közölte a lengyel határőrség a Twitter-oldalán.

Pawel Szefernaker belügyminiszter-helyettes a Radio Zet lengyel kereskedelmi rádiónak szerda reggel adott interjúban elmondta: a keddi adatok kétezer fővel alacsonyabbak, mint az előző napiak. Közölte azt is, hogy a határ ukrán oldalán leegyszerűsítették az ellenőrzési eljárást, és rövidebb a várakozási idő.

Arra a kérdésre, hogy Lengyelország hány ukrajnai menekültet fogadhat be, Szefernaker úgy válaszolt:

„meg kell tenni mindent, hogy ellássuk az összes, nálunk menedéket kereső embert”.

A lengyel katolikus Caritas igazgatója, Marcin Izycki atya keddi bejelentése szerint kétezer gyermek érkezik Lengyelországba az ukrajnai gyermekotthonokból, első csoportjukat szerdán várják. A gyermekeket a Caritas központjaiban és a női szerzetesrendeknél szállásolják el.

Kedden a lengyelországi SOS-Gyermekfalu képviselője közölte a PAP hírügynökséggel, hogy megérkezett Lengyelországba a szervezet kimenekítési programja keretében az első, 40 gyermekből és 5 nevelőszülőből álló csoport, és úton van egy hasonló létszámú további csoport is.

Akcióba kezdtek a debreceni és a nyíregyházi zsidók is az ukrán menekültekért 

Szálláshelyekkel, adománygyűjtésekkel és jótékonysági koncerttel is próbálnak segíteni a hazájukból menekülni kényszerült embereken a debreceni és a nyíregyházi zsidó hitközségek.