A Jobbik nemrég még a Krím elcsatolását ünnepelte

Az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségéről, Oroszország elleni szankciók káros hatásairól beszélt Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője még 2014-ben — emlékeztet a Magyar Nemzet.

Az egyesült baloldali ellenzék részeként a Jobbik ma az ukrán nagykövetség előtt tiltakozik az orosz agresszió ellen, és az Oroszországgal szembeni szankciókat sürgetik.

Miközben a baloldali koalíció – a DK-tól a Jobbikig – teljes egységet mutat az ukrán–orosz háború kapcsán, közösen tüntetnek az orosz nagykövetség előtt, miközben Vadai Ágnes (DK) és Lukács László György (Jobbik) egy színpadon állva ítéli el az orosz agressziót, a baloldal elfelejti, hogy

pár éve a Jobbik még az ukrán konzulátus előtt demonstrált, együttérzéséről és támogatásáról biztosítva az Ukrajna egy részét megszálló Oroszországot.

Mindez 2014-ben történt, a krími népszavazáskor, amikor a Jobbik egyértelművé tette: a népek önrendelkezésének diadalaként értékeli a referendumot. Az egykori nemzeti párt szerint a szavazás legitim és eredményes volt.

Gyöngyösi Márton, a párt jelenlegi EP képviselője akkor azt mondta:

Oroszország reményt és erőt adott minden kisebbségnek a jogaiért vívott küzdelemben, a referendum pedig rámutatott az Egyesült Államok és az Európai Unió kétszínűségére, mert a népek önrendelkezését, az emberi és kisebbségi jogokat csak akkor támogatják, ha geopolitikai érdekeik úgy kívánják.

A párt külügyi szakpolitikusát egyébként ki is tiltották Ukrajnából, miután

az Országgyűlés külügyi bizottságának jobbikos alelnökeként részt vett a Donyeckben és Luhanszkban megtartott választáson,

amit akkor Washington, Brüsszel és Berlin is alkotmányellenesnek tartott.

Gyöngyösiék Moszkvából utaztak a térségbe, megkerülve az ukrán határellenőrzést.

Az Index 2014 márciusában azt írta: a választáson megfigyelőként részt vett Gyöngyösi Márton és Szaniszló Adrienn jobbikos politikus, akik emiatt persona non grata, azaz nem kívánatos személyek lett Ukrajnában, tehát kitiltották őket az országból, ahová nem utazhatnak be.

A teljes cikk itt olvasható.

Márki-Zay a fasisztákat és a kommunistákat is képviseli

Ismét magyarázkodásra kényszerült az ellenzéki miniszterelnök-jelölt.