Pulitzer-díjas amerikai aktivista: Európa nem egy kontinens

A kritikai fajelmélet egyik fő hirdetője bújtatott rasszizmust érez abban, hogy az európai és amerikai média tagjai túlságosan meg vannak rendülve az ukrajnai háborúval kapcsolatban. 

Nikole Hanna-Jones a 1619-es projekt szerzője, amely a kritikai fajelméletet hivatott beleépíteni az amerikai gyerekek tanulmányaiba. Az aktivistának a New York Times biztosított platformot. Jones általában minden probléma gyökereként a „fehérséget” és a „fehér felsőbbrendűség” ideológiáját azonosítja. Munkájáért Pulitzer-díjban részesült.

Az orosz invázióval kapcsolatban Twitteren fejtette ki véleményét:

„Mi lenne ha elmondanám, hogy Európa nem is kontinens a definíció alapján, hanem egy geopolitikai fikció, hogy elválassza Ázsiától, és tehát az aggodalom, hogy egy európai, vagy civilizált, vagy fejlett világbeli nemzet támadás alatt áll az „dog whistle”(nehezen lefordítható kifejezés, amely „bújtatott rasszizmusra” utal a szerk.) amit ezért mondanak, hogy minket ez érdekeljen, mert olyanokról van szó, mint mi.”

Később folytatta, hogy persze fontos törődni az ukránokkal, de nem azért mert „fehérek” vagy „civilizáltak.”

Többek között ezt találta bújtatottan rasszista megnyilvánulásnak, mikor egy európai riporter megrendült, hogy Európában háború tört ki: 

j on Twitter: „‘Now the unthinkable has happened to them, and this is not a developing, third world nation, this is Europe.’ pic.twitter.com/BFYvql7iie / Twitter”

‘Now the unthinkable has happened to them, and this is not a developing, third world nation, this is Europe.’ pic.twitter.com/BFYvql7iie

A kommentekben sokan megerősítették, hogy bizony Európa egy „fehér felsőbbrendűségi koncepció.” Jones egy válaszra reagálva szerényen megjegyezte, hogy ő nem szakértő de valószínűleg, ha helyesen lenne definiálva Európa, akkor Ázsia része lenne, vagy Eurázsia.

Jones egy korábbi Twitter üzenetében felháborodott, hogy az Ukrajnával kapcsolatos média nyelvezet „rasszista”, mert meg vannak döbbenve az újságírók, hogy hogyan történhet ez a háború Európában.

Az aktivista üzeneteire többen felháborodottan reagáltak, és rámutattak, hogy nem mindent az amerikai faji viták szemüvegén keresztül kell nézni. Niall Ferguson, brit történész röviden ennyit reagált Jones kommentjeire: „Ez a személy már túl van minden megvetésen.”

„Lehet, hogy polgárháború felé tartunk” – Heather Mac Donald a Neokohnnak

Az amerikai politikai kommentátor lapunknak elmondta, hogy miért nem működnek a „sokszínűségi” politikák, és miért probléma az egyetemek „elnőiesedése”. Hajdú Tímea interjúja.