Nevet vált egy Putyinról elnevezett jeruzsálemi kocsma

Az ukrajnai orosz invázió világszerte elítélést váltott ki Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben, és egyesek kreatív módon próbálják kifejezni szolidaritásukat az ukrán néppel – írja a The Times of Israel.

Míg a világ városai a kelet-európai ország zászlajának színeiben, kék és sárga színnel világították ki ikonikus nevezetességeiket, addig egy jeruzsálemi bár más megközelítést választott: megváltoztatta a nevét.

A Jeruzsálem belvárosában, a Jaffa utca mentén található Putyin Pub népszerű Jeruzsálem orosz ajkú közössége és a turisták körében.

Az ukrajnai fejleményeket követően azonban a bár tulajdonosai úgy érezték, hogy egyértelműen állást kell foglalniuk, ezért megváltoztatták a bár nevét, és eltávolították a nagy „Putyin” feliratot, amely az elmúlt 15 évben a védjegyük volt.

„Úgy döntöttünk, hogy eltávolítjuk a táblát és megváltoztatjuk a kocsma nevét”

– mondta Leonid Teterin társtulajdonos a 12-es csatorna híradójának.

„Elítéljük a háborút, és támogatjuk Ukrajnát és népét”

– mondta.

mynet ירושלים on Twitter: „״לא רוצים קשר לכובש״: אחרי 15 שנה, פאב ה׳פוטין׳ בירושלים הסיר את השלט ומשנה את שמו – https://t.co/hKTRiHIELJ pic.twitter.com/D3InIrzCEv / Twitter”

״לא רוצים קשר לכובש״: אחרי 15 שנה, פאב ה׳פוטין׳ בירושלים הסיר את השלט ומשנה את שמו – https://t.co/hKTRiHIELJ pic.twitter.com/D3InIrzCEv

Teterin, aki 20 évvel ezelőtt vándorolt be Izraelbe Oroszországból, megjegyezte, hogy a bár és tulajdonosai „soha nem foglalkoztak politikával, nem akartunk semmilyen politikát a bárban”, de „mindaz, ami az elmúlt napokban történt, arra késztetett minket, hogy úgy érezzük, fel kell szólalnunk”.

Teterin elmondta, hogy a kocsma neve soha nem az orosz vezető támogatását hivatott kifejezni.

„Mi egy teljesen normális bár vagyunk”

– mondta a 12-es csatorna híradójának.

„A név egyszerűen csak egy trükk volt”.

Arra a kérdésre, hogy aggódik-e a név megváltoztatása miatt 15 év után, Teterin azt mondta, hogy nem aggasztja.

„Közösen kitalálunk egy másik nevet, és úgy fogjuk tovább működtetni a bárt, ahogy mindig is tettük” – mondta.

Hozzátette, hogy a bár jelenleg arra kéri a vendégeket, hogy tegyenek javaslatokat az új névre. Egyesek a „Zelenszkij Pub” nevet javasolták Volodimir Zelenszkij ukrán elnök után.

Egy régi videó került elő Zelenszkij lenyűgöző tánctudásáról

Akkoriban az ukrán elnöknek az orosz csapatok helyett még egy táncos valóságshowban kellett megküzdenie a győzelemért.