Von der Leyen: Azt akarjuk, hogy Ukrajna EU tag legyen

Ukrajna „közénk tartozik, és azt akarjuk, hogy az Európai Unióban legyen” – mondta Ursula von der Leyen az Euronewsnak.

Az interjú azután hangzott el, hogy Brüsszel bejelentette: fegyvereket küld Ukrajnának, betiltja az orosz támogatású médiumok működését az EU-ban, és kitiltja az orosz repülőgépeket a blokkból.

Annak ellenére azonban, hogy támogatta Ukrajna uniós tagságát, nem utalt arra, hogy ez a Volodimir Zelenszkij elnök által szombaton követelt gyors csatlakozás lenne.

Az Euronewsnak nyilatkozva elmondta: „Ukrajnával folyamatban van például az ukrán piacnak az egységes piacba való integrálása.

„Nagyon szoros együttműködésünk van például az energiahálózat terén. Nagyon sok olyan téma, ahol nagyon szorosan együtt dolgozunk, és idővel valóban hozzánk tartoznak. Közénk tartoznak, és azt akarjuk, hogy ők is benn legyenek.”

Az Ukrajna és Oroszország közötti béketárgyalások lehetőségéről szólva azt mondta: „Természetesen fontos, hogy az ukrán fél beleegyezzen a béketárgyalásokba, és hogy a feltételek rendben legyenek az ukrán fél számára. Általában mindig jobb a béketárgyalások, mint a harc. De a Putyin elnökbe vetett bizalom teljesen megtört és erodálódott”.

„Az oroszok szerint ez Putyin háborúja, nem az övék” – moszkvai magyar a Neokohnnak

Egy Moszkvában élő magyart kérdeztünk az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult orosz közhangulatról. Hende Olivér interjúja.