Progresszív bírót jelölt Biden a Legfelsőbb Bíróság megüresedett székébe

Miközben a világ szeme Ukrajnára szegeződik Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy Ketanji Brown Jacksont választja jelöltjének a visszavonuló Stephen Breyer legfelsőbb bíró helyére – számolt be a Daily Wire.

Biden többször is megismételte elnökválasztási kampányfogadalmát, hogy ha lehetősége lesz rá fekete nőt jelöl a Legfelsőbb Bíróságra. Pénteken pedig bejelentette, hogy ígéretét betartva az afro-amerikai Ketanij Brown Jackson a jelöltje.

Jackson 1970-ben született Washingtonban, majd néhány évvel később családjával Floridába költözött. A floridai Miami Palmetto Senior High Schoolban érettségizett 1988-ban, „ahol más neves öregdiákok között van az Amazon alapítója, Jeff Bezos, a kétszeres amerikai sebész főorvos, Vivek Murthy, valamint számos korábbi olimpikon és profi sportoló”.

A Harvardon 1996-ban jogi diplomát is szerzett, 1995 és 1996 között a Harvard Law Review felügyelő szerkesztőjeként dolgozott.

Jacksont először Barack Obama elnök jelölte washingtoni kerületi bírói posztra első hivatali idejének vége felé, 2012. szeptember 20-án. Jacksont az Amerikai Ügyvédi Kamara „egyhangúlag alkalmasnak” minősítette a jelölésre. Jackson az Egyesült Államok Columbia Kerületi Bíróságának bírájaként szolgált, mielőtt Joe Biden kevesebb mint egy évvel ezelőtt, 2021. április 19-én jelölte volna az Egyesült Államok Columbia Kerületi Fellebbviteli Bíróságának bírájává.  Jackson emellett 2010-2014 között az Egyesült Államok Büntetés-végrehajtási Bizottságának alelnöki/megbízotti tisztségét töltötte be, 1999-2000 között pedig Stephen Breyer mellett volt hivatalvezető.

Figyelemre méltó döntések és hatályon kívül helyezett ítéletek

Jackson többször megpróbálta blokkolni Donald Trump elnöki rendeleteit.

Mint a Politico megjegyezte, „Jackson több döntését is hatályon kívül helyezte egy magasabb bíróság, köztük azokat, amelyek Trump gyorsított kitoloncolási kísérletéről és a kormányzati szakszervezetek hatáskörét korlátozó végrehajtási rendeletekről szóltak”.

Jackson talán legnagyobb döntése pedig a Trump-kormányzat alatti hatalmi ágak szétválasztásával kapcsolatos.

„2019-ben a kongresszus Donald McGahnnal, a Fehér Ház tanácsadójával csatázott arról, hogy tanúskodnia kell-e a képviselőház igazságügyi bizottsága előtt” – magyarázta a The Washington Post. „Az ügy Jackson elé került, aki határozottan elutasította McGahn érveit, miszerint mentelmi joga felmenti a tanúskodás alól”.

Jackson az ügy során a következőket írta: „Az elmúlt 250 év feljegyzett amerikai történelmének elsődleges tanulsága az, hogy az elnökök nem királyok.”

Egy progresszív jelölt

Munkája eredményeként Jackson számos abortuszpárti, LMBT-párti, vallásszabadság-ellenes aktivista csoport kegyeit nyerte el, köztük a The Leadership Conference on Civil and Human Rights (Polgári és Emberi Jogi Vezetői Konferencia), amely olyan szervezetekből áll, mint a radikális Southern Poverty Law Center, az egyre inkább szólásszabadság-ellenes American Civil Liberties Union és a Planned Parenthood.

Ellentétben azzal, ahogyan Trump legfelsőbb bírósági jelöltjeivel bántak, a sajtó tagjai máris „apolitikus” és „történelmi” választásként festik le Jacksont, akit a demokraták által ellenőrzött szenátusnak meg kell erősítenie – írja a Federalist.

A demokrata törvényhozók már kifejezték, hogy támogatják Biden bármelyik választását, amennyiben a jelölt harcolni fog a „fehér felsőbbrendűség” ellen, és fenntartja az abortuszt minden államban legalizáló Roe v. Wade-et.

A republikánus szenátorok megkérdőjelezték a bejelentés időzítését, hogy Biden miért az Ukrajnában zajló háború első napjaiban jelentette be a jelöltjét.

Borítókép: MTI/EPA/Michael Reynolds

„Lehet, hogy polgárháború felé tartunk” – Heather Mac Donald a Neokohnnak

Az amerikai politikai kommentátor lapunknak elmondta, hogy miért nem működnek a „sokszínűségi” politikák, és miért probléma az egyetemek „elnőiesedése”. Hajdú Tímea interjúja.