Bennett telefonon egyeztetett Putyinnal, Izrael segíthet a válság megoldásában

Naftali Bennett izraeli miniszterelnök telefonon egyeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, és közölte: Izrael kész segíteni a válság megoldását

A lap értesülése szerint Bennett a telefonbeszélgetés miatt 40 percre elhagyta a kormányülést. Egy politikai forrás szerint a telefonos egyeztetésen az izraeli kormányfő aggodalmának adott hangot az ukrajnai állapotok, valamint annak lehetősége miatt, hogy a harcok felerősödnek, és súlyos humanitárius helyzethez vezetnek.

Putyin azt mondta, hogy készen áll a tárgyalásokra.

„Izrael készen áll mindenben segítséget nyújtani a válság megoldása és a felek közelebb hozása érdekében, tekintettel különleges státuszára, amely lehetővé teszi számára, hogy mindkét fél álláspontját megértse”

– hangsúlyozta Bennett.

Az izraeli és az orosz vezető megállapodott a folyamatos kapcsolattartásban Oroszország és Izrael között.

Pénteki telefonbeszélgetésükön Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kérte Bennettet, hogy Izrael közvetítsen Oroszország és Ukrajna között a tűzszüneti tárgyalásokon.

Kijev már a múltban is többször kérte Jeruzsálem segítségét. Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök kétszer is beleegyezett ebbe, de Putyin visszautasította ajánlatát, ahogyan Naftali Bennett kormányfő hasonló, októberi kísérletei sem vezettek eredményre.

„Az oroszok szerint ez Putyin háborúja, nem az övék” – moszkvai magyar a Neokohnnak

Egy Moszkvában élő magyart kérdeztünk az orosz-ukrán konfliktus nyomán kialakult orosz közhangulatról. Hende Olivér interjúja.