A farmernadrág zsidó atyja: Levi Strauss

A német születésű amerikai kereskedő, a farmernadrág elterjesztője 203 éve, 1819. február 26-án született. A ruhaipar mellett bankokban és biztosítókban is érdekeltségeket szerzett, emellett viszont jótékonykodásáról is közismert volt – írja a Múlt-kor történelemportál.

1819. február 26-án, Löb Strauss néven született a bajorországi Buttenheimben, zsidó családban. Tizennyolc éves korában, 1847-ben kivándorolt Amerikába, ahol felvette a Levi nevet, és két korábban kiköltözött féltestvére, Jonas és Louis méteráru-kereskedésében vállalt munkát.

1853-ban megkapta az amerikai állampolgárságot; ugyanebben az évben a kaliforniai aranyláz hírére családja elhatározta, hogy a nyugati partra is kiterjesztik cégük tevékenységét. Levi San Franciscóba költözött, ahol a bányászok számára árusította a bátyjaitól érkező textilféléket: ágyneműt, zsebkendőt, ruházatot egyaránt.

A figyelmes és jó üzleti érzékkel rendelkező Straussnak rövidesen feltűnt, hogy a vásárlói által hordott pamutnadrágok gyorsan elhasználódnak, tönkremennek, így azokat sűrűn kénytelenek cserélni.

Ekkor gondolta ki, hogy a vitorlák és sátrak alapanyagául szolgáló kendervászonból készíttet gyakorlatilag elnyűhetetlen nadrágokat.

1872-ben levelet írt Straussnak egy Jacob Davis nevű rendszeres megrendelője. Davis litván bevándorló volt, foglalkozására nézve szabó, aki a nevadai Renóban telepedett le. Levelében leírta, hogy vásárlói sűrűn vesznek tőle vászondarabokat, amikkel a nadrágjuk szakadásait javítják.

Mivel ezek a szakadások jellemzően a zsebek sarkainál jelentkeztek, Davis azt találta ki, hogy ezeket a pontokat rézszegecsekkel megerősíti.

Davisnek nem volt pénze a szabadalmi eljárásra, Strauss viszont meglátta a fantáziát az ötletben, így a két férfi társulásra lépett. Szabadalmi kérvényüket „zseb-nyílások felerősítésének fejlesztése” címmel adták be, és 1873. május 20-án kapták meg rá a hivatalos védelmet.

Az első Strauss-féle farmerek még barna színűek voltak, csak 1896-ban jelent meg a ma már elválaszthatatlannak tűnő kék szín. Egy legenda szerint Strauss egy alkalommal két lóval húzatott ellenkező irányokba egy nadrágot, hogy így mutassa be, mit képes az kiállni. Ennek az eseménynek állít emléket a Levi’s farmerek derekán található, két lovat ábrázoló embléma.

A cikk folytatása itt olvasható.

Ezt a cikket szerkesztőségünk a Sábát beállta előtt készítette és előre időzítve jelent meg az oldalon.

Zsidó cowboyokról készül film

Egy New York-i segélyszervezet segítségével jutottak el az első zsidó emigránsok a „vadnyugat” kalandos világába, ahol legendás sikereket értek el — róluk, a zsidó cowboyokról szól egy új amerikai dokumentumfilm.