Roman Abramovics több tízmillió dollárt adományoz a Jad Vasemnek

Roman Abramovics orosz-izraeli milliárdos több millió sékelt adományozott a Jad Vasem Holokauszt Emlékközpontnak – írja a Kibic.

„Mélyen hálásak vagyunk Roman Abramovicsnak ezért a nagylelkű adományért, amely jelentősen megerősíti a Jad Vasem küldetését”

– mondta Dani Dajan, a Jad Vasem elnöke.

„Ez a partnerség kiemeli a holokauszt emlékezete és az antiszemitizmus elleni küzdelem iránti folytonos elkötelezettségét, és megerősíti a Jad Vasem eltökéltségét, hogy továbbra is a holokauszt pontos, tényeken alapuló emlékezetének kapuőre maradjon”

– tette hozzá.

A múzeum szóvivője nem közölte a pontos összeget, de azt mondta, hogy „nyolc számjegyű adományról” van szó, ami több tízmillió sékelre tehető.

„Ezzel a hozzájárulással Roman Abramovics lett a második legnagyobb magánadományozója a Jad Vasemnek, Miri és Sheldon Adelson után”

– mondta.

A múzeum közölte, hogy az adományt a Jad Vasem Nemzetközi Holokausztkutató Intézetének finanszírozására fordítják a következő öt évben. A közlemény szerint Abramovics további adományt tett a kutatóközpont új épületének finanszírozására.

Abramovics finanszírozza továbbá a Jad Vasem Nevek könyvének két új változatának elkészítését, amelyekben a múzeum több mint 4 800 000, a nácik által meggyilkolt zsidó férfi, nő és gyermek nevét gyűjtötte össze részletesen. Az egyik új könyv a Jad Vasemben lesz állandó jelleggel kiállítva, míg a másik egy mobil emlékműként fog szolgálni, amely a világ figyelmét a holokauszt során meggyilkolt mintegy hatmillió zsidó emlékére hívja fel” – áll a közleményben.

A cikk folytatása itt olvasható.

Portugália vizsgálatot indít Abramovics állampolgárságának ügyében

Az orosz-izraeli milliárdosnak portugál állampolgárságot adó kormányhivatal a korábban beadott kérelem „lehetséges szabálytalanságait” vizsgálja.