Portugália vizsgálatot indít Abramovics állampolgárságának ügyében

Az orosz-izraeli milliárdosnak portugál állampolgárságot adó kormányhivatal most a kérelem „lehetséges szabálytalanságait” vizsgálja.

Az állampolgársági ügyeket felügyelő portugál kormányhivatal vizsgálatot indított az orosz-izraeli milliárdos Roman Abramovicsnak egy 2015-ös törvény alapján adott állampolgárság ügyében, amely az inkvizíció idején az Ibériai-félszigetről elűzött szefárd zsidók leszármazottait repatriálja.

Az Anyakönyvi és Közjegyzői Intézet (IRN) belső vizsgálata a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosának, Abramovicsnak a szefárd származásra vonatkozó állításával kapcsolatban azért folyik, mert politikusok és újságírók szerint a törvényt Abramovics és más vagyonosok arra használják fel, hogy európai uniós állampolgársághoz jussanak – jelentette a Reuters.

Decemberben a portugál TSF rádióállomás leadta és közzétette Daniel Oliveira oknyomozó újságíró nyilatkozatát, amelyben azzal vádolta a portói zsidó közösséget, hogy „egy igazságos törvényt arany vízummá változtat, a múltbéli bűneinket kihasználva”.

Joao Batalha portugál korrupcióellenes aktivista azzal vádolta Abramovicsot, hogy egy „útlevélmaffia” tagja.

„Minden arra utal, hogy egy jó szándékú törvény mögött egy útlevélmaffia húzódik meg”

– írta Batalha, a Transparency Internacional portugál irodájának alapítója a Twitteren.

Abramovics az 500 éve elüldözött zsidó őseinek köszönhetően szerzett portugál állampolgárságot

Roman Abramovics Chelsea-tulajdonos, a Londonban élő orosz milliárdos oligarcha felvette a portugál állampolgárságot.