Orosz főrabbi: Imádkozzunk a békéért!

Berel Lazar rabbi felszólította az oroszországi zsidókat, hogy imádkozzanak a térség békéjéért, miután harcok törtek ki az orosz-ukrán határon – írja az Arutz7.

Berel Lazar, Oroszország főrabbija felszólította az oroszországi zsidókat, hogy a sábátkor imádkozzanak a régió polgáraiért és a zsidó közösségek biztonságáért.

„A béke Isten egyik neve”

– írta csütörtökön közzétett levelében Lazar rabbi –

„Akihez minden nap imádkozunk, hogy adjon békét ember és embertársa között, és a különböző nemzetek között, és mi is ezt akarjuk. Mindent megteszünk, ami tőlünk telik, hogy mindenki békében élhessen együtt”

– írta Lazar.

„Azért imádkozunk, hogy ne folyjon vér, ne adj’ isten, és természetesen minden támogatást felajánlunk mindenkinek, aki most megpróbáltatásban van, különösen azoknak, akiknek el kellett hagyniuk az otthonukat, azoknak az embereknek, akiknek most a lelki segítség mellett kézzelfogható segítségre is szükségük van. Meg kell nyitnunk a szívünket mindenki előtt, hitből és biztonságból, és akkor megérdemeljük, hogy nyugalom legyen”.

Oroszország-szerte több száz közösség jelentette be, hogy a főrabbi kérésére válaszul további Tóra-órákat, imaórákat vagy zsoltárolvasásokat tartanak.

A zsidó jótékonysági szervezetek országszerte korai purimi élelmiszercsomagokat is kiosztottak, hogy segítsenek a konfliktus miatt rászorulókon.

Kijevi főrabbi: „Senki sem hitte, hogy ez megtörténhet”

„Az itt élő zsidók közül sokan idősek, fogyatékkal élők, család nélkül, ágyhoz kötöttek… Lehetetlen volt velük beszélni a távozásról.”