Axios: a törés első jeleit mutatja a Bennett kormány

Nyolc hónappal az eskütétel után Izrael törékeny egységkormánya már mutatja az első repedéseket – írja az amerikai lap. 

Nyolc hónappal az eskütétel után Izrael törékeny egységkormánya már mutatja az első repedéseket.

A kormány elvesztette szavazattöbbségét a kulcsfontosságú kérdésekben, és bár nem fenyeget az összeomlás közvetlen veszélye, a koalíció elindulhat ezen az úton, ha a belső súrlódásokat nem sikerül megfékezni.

Két héttel ezelőtt a Ra’am arab párt úgy döntött, hogy nem szavaz a koalícióval, mert több ígéretet, amelyet a koalícióhoz való csatlakozásért kaptak, nem teljesítettek. Ennek következtében a kormány több szavazáson is elvesztette a többségét, és el kellett halasztania azokat.

Hétfőn aztán Beni Ganz védelmi miniszter is lázadásba kezdett. Azt mondta, hogy Kék-fehér pártja nem szavaz a koalícióval, hacsak nem teljesülnek a katonatisztek nyugdíjának emelésével kapcsolatban kapott ígéretek. Ez újabb szavazások elhalasztását kényszerítette ki.

Kedden a helyzet tovább fokozódott, amikor Eli Avidar tárca nélküli miniszter lemondott a kabinetről.

Avidar, egy politikai független politikus, aki nagyon aktív volt a Benjamin Netanjahu volt miniszterelnök leváltását célzó mozgalomban, Naftali Bennett miniszterelnököt támadta, mint aki nem különbözik Netanjahutól, és azt állította, hogy Bennett nem tartja be a rotációs megállapodását, hogy 16 hónap múlva átadja a hatalmat Jáir Lapid külügyminiszternek.

Mivel a koalíciónak csak 61/59-es többsége van a Knesszetben, Avidarnak most már komoly befolyása lesz minden jövőbeli szavazáson.

Bennett és Lapid várhatóan az elkövetkező napokban összehívja az összes koalíciós párt vezetőjét, hogy megpróbáljanak egy nagy alkut kötni a politikai napirend újraindítása és a kormány stabilizálása érdekében.

Lapid bejelentette, hogy Ghaida Rinawie Zoabit – a koalíció baloldali tagját, aki a közelmúltban fellázadt és a kormánynak egy fontos szavazás elvesztését okozta – Izrael sanghaji főkonzuljává nevezi ki, és ezzel a Knesszetből kivonja.

EPA/TSAFRIR ABAYOV / POOL

Abbász szívesen barátkozna az amerikai zsidókkal

„Mi, izraeli arabok vagyunk a híd, amely reményt adhat a Szentföldön együtt élő két nép számára” – szögezte le az izraeli Ra’am párt vezetője.