Abbász szívesen barátkozna az amerikai zsidókkal

Manszúr Abbász, a Ra’am (Egyesült Arab Lista) vezetője kedden a Knesszetben a nagyobb amerikai zsidó szervezetek elnökeinek konferenciáján elmondta, hogy fontosnak tartja az arab társadalom és a külföldi zsidó közösségek közötti kapcsolatok elmélyítését — írja a The Jerusalem Post.

Abbász elmondta, hogy számos amerikai zsidó csoporttal találkozott, mióta tavaly júniusban belépett Naftali Bennett miniszterelnök koalíciójába, és nagyra értékeli az amerikai zsidók hajlandóságát, hogy gazdaságilag segítsék az izraeli arab közösségeket.

„Mi, izraeli arabok vagyunk a híd, amely reményt adhat a Szentföldön együtt élő két nép számára, amely azon a vízión alapul, hogy zsidók és arabok biztonságban, békében és kölcsönös tiszteletben élnek együtt”

– mondta Abbász a zsidó vezetőknek.

„Ez fényt hozhat az egész világnak”.

Abbász magára vállalta a politikai bénultság megszüntetését Izraelben. Többször is tapsot kapott a zsidó vezetőktől, akik a Knesszet elnökével, Mickey Levyvel is találkoztak.

Levy bocsánatot kért a zsidó vezetőktől azért, amit az Izrael és az amerikai zsidók közötti kapcsolatok közelmúltbeli megromlásának nevezett.

„A politikai patthelyzet és a koronavírus járvány nem csak „minket” sújtott az országban”

– mondta Levy.

„A Knesszet és a diaszpóra-zsidók közötti kapcsolatok is sérültek. Kétségtelen, hogy az elmúlt években természetellenes távolságtartás alakult ki, és ma az a célom, hogy a Knesszetet ismét a világ zsidóságának aktív központjává és otthonává tegyem. Ezért olyan fontos és szimbolikus ez a találkozás, még inkább, mint korábban”.

Izraeli arab politikus: „A mi sorsunk itt az, hogy együtt éljünk”

„Politikai vezetőként az a feladatom, hogy megpróbáljam áthidalni a szakadékokat, javítani a torzulásokat, és több igazságosságot teremteni a zsidók és az arabok között.”