Azeri segítséggel állítják helyre a porig égett Chábád zsinagógát

Körülbelül két hónappal azután, hogy a Chabad House-Almaden Valley-t tűzvész pusztította el, a zsinagógai közösség egy valószínűtlen forrásból kap támogatást: az azerbajdzsáni kormánytól — írja a The Jewish News of Northern California.

„Örülök, hogy a konzulátusunk képes volt hozzájárulni az újjáépítéshez”

– mondta Nasimi Aghayev, Azerbajdzsán Los Angeles-i főkonzulja egy interjúban.

„Ez összhangban áll Azerbajdzsán régóta folytatott politikájával, amely a vallások közötti harmónia és megértés támogatására irányul, mint többségi muszlim ország, amely saját példájával mutatja be a muszlim-zsidó béke lehetőségét.”

Aghayev először január 27-én jelentette be az adományozást egy Twitter-bejegyzésben.

„Szomorúan értesültem arról, hogy tűzvész pusztította el a Chabad House zsinagógát San Joséban, Kaliforniában”

– írta.

„Alig várom, hogy hamarosan újra megnyíljon”.

Nasimi Aghayev on Twitter: „Last Dec. I was saddened to learn that a fire had destroyed #Chabad House synagogue in San Jose, CA. @AzConsulateLA contributed funds to the reconstruction of the synagogue. Sharing it to encourage others to support this meaningful effort. I look forward to grand reopening soon. pic.twitter.com/25SUMdVrnv / Twitter”

Last Dec. I was saddened to learn that a fire had destroyed #Chabad House synagogue in San Jose, CA. @AzConsulateLA contributed funds to the reconstruction of the synagogue. Sharing it to encourage others to support this meaningful effort. I look forward to grand reopening soon. pic.twitter.com/25SUMdVrnv

Aghayev  azután értesült a katasztrófáról, hogy a közösségi médiában látta a megsemmisült zsinagógáról készült fotókat. Felkereste Bay Area-i barátait, és kérte, hogy kapcsolják össze a Chábád vezetőjével, Mendel Weinfeld rabbival.

Egy telefonos interjúban Weinfeld háláját fejezte ki az adományért.

„Ez egy nagyon erőteljes üzenet arról, hogy hitre és hovatartozásra való tekintet nélkül, végül is Isten képmására teremtett emberi lények vagyunk, és ez az azerbajdzsáni ajándék hihetetlenül kifejezi ezt az alapvető hitet”

– mondta Weinfeld.

Weinfeld 2020-ban költözött New Yorkból a San Jose-i közösségbe feleségével, hogy megalapítsa a Chábád-házat, és megrázta őket a zsinagóga teljes elvesztése a tűzvészben.

Weinfeld nem árulta el, hogy az azerbajdzsáni kormány mennyi támogatást nyújtott a közösségének, csak annyit, hogy február elején találkozott Aghayevvel a Los Angeles-i azerbajdzsáni konzulátuson. Aghayev szintén nem nyilatkozott az adomány összegéről.

Porig égett egy Chábád zsinagóga

A rendőrség szerint a szerencsétlenség nem gyűlölet-bűncselekmény vagy faji indíttatású volt.

A Chabad House-Almaden Valley mindössze négy hónapja működött San Jose déli részén, a Branham Lane-en található kétszintes ingatlanban, amikor tavaly decemberben kitört a tűz.

A tűz okát még nem sikerült megállapítani, de a hatóságok kizárták, hogy gyűlöletből elkövetett bűncselekmény vagy rasszista indíttatású lett volna. A biztonsági kamerák felvételein egy férfi látható a zsinagóga bejáratánál a tűz reggelén.

Azerbajdzsánban, amely a 20. század nagy részében szovjet köztársaság volt, egy kis zsidó közösség él, többségük az ország fővárosában, Bakuban. Több zsinagóga, valamint egy zsidó iskola is működik.

Azerbajdzsán és Izrael között viszonylag régóta fennálló diplomáciai kapcsolatok vannak; Izrael 1992-ben nyitott ott nagykövetséget. Míg a világ nagy része ünnepli a nemrég létrejött Ábrahámi Egyezményt, amely Izrael és több muszlim ország közötti kapcsolatok enyhüléséhez vezetett, kevesen vannak tisztában az Izrael és Azerbajdzsán közötti több évtizedes gazdasági és stratégiai kapcsolatokkal – mondta Aghayev.

Március 6-án Izrael és Azerbajdzsán egy Los Angeles-i rendezvényen ünnepli a diplomáciai kapcsolatok 30 éves fennállását. A tervek szerint Aghayev és Hillel Newman, Izrael Los Angeles-i főkonzulja, valamint más tisztviselők és közösségi vezetők is megjelennek.

Azeri zsidók — egy muszlim ország reklámfigurái

A JTA hosszas riportot készített az azeri zsidókról, akik a nemrégiben lezajlott azeri-örmény konfliktus során igyekeztek kifejezni hazafias érzelmüket a muszlim ország iránt.