Porig égett egy Chábád zsinagóga

Alig három hónappal az ünnepélyes megnyitása után, a múlt hét folyamán porig égett egy Chábád zsinagóga és közösségi ház a kaliforniai San Joséban – értesült a zsido.com.

A tűz az épület garázsánál gyulladt fel, majd heves gyorsasággal terjedt szét a zsinagógai részre. A Jnews jelentése szerint a tűzesetet még vizsgálják, bár a rendőrség már megállapította, hogy a szerencsétlenség nem gyűlölet-bűncselekmény vagy faji indíttatású volt. A biztonsági kamerák által rögzített képkockák alapján egy hajléktalan férfi felelős a lángokért.

Némi örömet okoz a szerencsétlenségben, hogy hála az Örökkévalónak a zsinagóga tóratekercseit a tűzoltóknak még azelőtt sikerült kimenekíteniük, mielőtt a lángok a tóraszekrényhez értek volna.

„A Tóráknak rettenetes szaguk van, de helyreállítjuk őket.”

– mondta Mendel Weinfeld rabbi, San José Chábád küldöttje, a zsinagóga vezetője.

„Hála Istennek, hogy megmenekültek. És hála az Istennek, hogy senki sem tartózkodott az épületben. Sajnálom azt a hajléktalan embert, aki véletlenül felgyújtotta a zsinagógát.”

– tette hozzá a rabbi.

Police Seek Person Who Set Fire to San Jose Synagogue

San Jose police said they’re looking for someone who lit a fire in the carport of a local synagogue Wednesday morning. Elizabeth Cook reports. (12-23-21)

A zsinagógát több mint egy éves adománygyűjtés után 2021 augusztusában nyitották meg Weinfeld rabbi és felesége, rebecen Mussie vezetésével, még éppen az 5782-es őszi nagyünnepek előtt, hogy az ott élő zsidóknak legyen hol imádkozniuk. A központban az imaház mellett közösségi tér is volt, ahol rendszeresen szerveztek vallási és kulturális programokat a városban élő zsidók számára.

„Megdöbbentő egy zsinagógát lángokban látni”

– mondta Weinfeld rabbi.

„Reagálnunk kell erre. És a reakciónknak annak kell lennie, hogy még többet teszünk, csinálunk még egy micvát! Tegyünk még valamit, hogy világosabbá tegyük ezt a világot.”

A Chesed Fund egy sürgősségi pénzgyűjtést indított a zsinagóga és közösségi ház újjáépítésére.

Felgyújtottak egy németországi zsinagógát

A hatóságok jelenleg a köztéri kamerafelvételeket vizsgálják az esettel kapcsolatban.