A kijevi Szochnut is Lembergbe költözik

A nagykövetség tisztviselői azon dolgoznak, hogy a még az országban tartózkodó izraeliek a Lengyelországgal, Szlovákiával, Romániával, Moldovával és Magyarországgal közös szárazföldi határokon keresztül menekülhessenek.

Az izraeli diplomaták után a Zsidó Ügynökség (Szochnut) szintén áthelyezi személyzetét a nyugati Lviv (Lemberg) városába.

Miután Oroszország csapatokat küldött Luhanszkba és Donyeckbe, miután Vlagyimir orosz elnök hétfőn elismerte a szakadár régiók függetlenségét, izraeli tisztviselők szerint egyre valószínűbb a háború kitörése.

Az értékelés szerint a háború kitörése után a zsidók számára egyre nehezebb lesz repülőgépen elhagyni Ukrajnát.

Mivel még mindig több ezer izraeli tartózkodik Ukrajnában, az a döntés született, hogy a nagykövetség személyzetét a Lengyelországgal közös szárazföldi határátkelő közelében fekvő Lvivbe helyezik át. Az erre irányuló erőfeszítéseket kedden kezdték meg.

A külügyminisztérium felszólította az országban tartózkodó izraeli állampolgárokat, hogy azonnal hagyják el az országot. Eddig mindössze 4000 izraeli hallgatott Jeruzsálem tanácsára és hagyta el Ukrajnát.

A Zsidó Ügynökség is bejelentette, hogy munkatársait Kijevből az ország nyugati részén fekvő Lembergbe költözteti, mielőtt a jövő hét elején újraértékeli a biztonsági helyzetet.

A Zsidó Ügynökség helyi képviselői Kijevben továbbra is ellátják a helyi zsidó közösség tagjait, közölték az ügynökség tisztviselői.

„A Zsidó Ügynökség szorosan figyelemmel kíséri az ukrajnai régióban zajló fejleményeket, és készen áll arra, hogy az illetékes kormányminisztériumokkal összhangban segítséget nyújtson különböző forgatókönyvek esetén”

– mondta Yaakov Hagoel, a Zsidó Ügynökség megbízott elnöke.

Ukrajnai válság: Izrael kiüríti kijevi nagykövetségét

„A külügyminisztérium felkészült minden fejleményre, beleértve a szárazföldi evakuálás lehetőségét is” – mondta a minisztérium szóvivője.