Ukrajnai válság: Izrael kiüríti kijevi nagykövetségét

A külügyminiszter szerint Izrael továbbra is követni fogja értékeit az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktusban – írja a The Jerusalem Post.

Jair Lapid külügyminiszter hétfőn úgy döntött, hogy Izrael kijevi nagykövetségét Lvivbe helyezi át, arra az esetre, ha Oroszország megszállná Ukrajnát.

Lviv nyugatabbra van, és így nagyobb távolságra a határtól, amelyen Oroszország becslések szerint 160-190 ezer katonát vonultatott fel.

Izrael múlt csütörtökön kezdte meg a konzuli szolgáltatások nyújtását Lvivben, és a kijevi nagykövetség többi részlege a következő napokban költözik oda.

„A külügyminisztérium felkészült minden fejleményre, beleértve a szárazföldi evakuálás lehetőségét is”

– mondta a minisztérium szóvivője.

„Ennek keretében a Lengyelországban, Szlovákiában, Romániában, Moldovában és Magyarországon szolgálatot teljesítő izraeli diplomaták… felkeresték az Ukrajnával közös határátkelőket, és megbeszéléseket folytattak a határhatóságokkal, hogy biztosítsák az Ukrajnát elhagyni szándékozó izraeli állampolgárok átjutását”.

Az erőfeszítések és a kormány könyörgései ellenére az elmúlt héten a becslések szerint 12 ezer izraeli közül hétfőig csak mintegy 4000-en hagyták el Ukrajnát.

„Félelmetes most Ukrajnában lenni” – ukrán bevándorlók érkeztek Izraelbe

„Mindenki csak a háborúról beszél. Egészen az utolsó pillanatig attól féltünk, hogy a helyzet miatt törlik a járatot” – mesélte az egyik bevándorló.