Ukrajnai válság: pokolgép robbant Luhanszkban

Autóba rejtett pokolgép robbant hétfőn a kelet-ukrajnai szakadárok kezén lévő Luhanszk belvárosában a kelet-ukrajnai válság közepette.

Vitalij Kisziljov, a szakadárok „belügyminiszterének” tanácsadója szerint 10-15 kilogramm robbanószer lehetett a járműben. „A repeszek mintegy ötven méterre repültek. Ez arra utal, hogy 10-15 kilogramm robbanóanyag lehetett a kocsiban” – mondta.

A detonáció a tűzszünet ellenőrzésére létrehozott központ (SZCKK) luhanszki képviseletének parkolójában történt. Az épület nagyjából egy kilométerre található a „népköztársaság” kormányzatától. Mihajlo Filiponenko irodavezető és egy sofőr megsérült a merényletben, a környező épületekben károk keletkeztek.

I.E.N. on Twitter: „#BREAKING: Blast reported near government building in eastern Ukraine’s Luhansk – Russian state mediapic.twitter.com/UjD38uLDX9 / Twitter”

BREAKING: Blast reported near government building in eastern Ukraine’s Luhansk – Russian state mediapic.twitter.com/UjD38uLDX9

Az SZCKK, amely saját közlése szerint az ukrán kormányerők „bűncselekményeit” követi nyomon a frontvonalon, az ukrán titkosszolgálat által elkövetett terrorcselekménynek minősítette a történteket.

Hasonló incidens történt február 18-án Donyeckben. Akkor Denisz Szinkov donyecki rendőrfőnök kocsiját robbantották fel a donyecki „népköztársaság” kormányzati épületénél.

Amerikai hírszerző szolgálatok a hónap elején azt közölték, hogy szerintük Oroszország ürügyet gyárthat ukrajnai invázióhoz, esetleg megrendezett támadást bemutató propagandavideók készítésével. Oroszország ezt visszautasította.

Putyin elismerte a szakadár területek függetlenségét

Putyin beszédet mondott hétfő este, amelyben közölte, hogy a Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött.