Súlyos szívrohamot kapott egy osztrák turista, miután megkóstolta a tahinit

Egy Izraelbe látogató osztrák férfi súlyos szívrohamot kapott és majdnem meghalt, miután megkóstolta a népszerű mediterrán ételt, a tahinit – írja az Arutz7.

Egy 40 éves turista masszív szívrohamot szenvedett, miután tahinit fogyasztott. Az ok? Az osztrák állampolgár korábban még sosem találkozott a termékkel, és fogalma sem volt arról, hogy erősen allergén tulajdonságokkal bír.

A jeruzsálemi Shaare Zedek Orvosi Központ kardiológusai remélik, hogy a turista esete segít az utazóknak jobban megismerni a helyi kulináris hagyományokat, és elkerülni az ilyen potenciálisan végzetes eseteket.

A 40 éves Walter Spielmann, egy ausztriai székhelyű sporttechnológiai cég tulajdonosa azért utazott Izraelbe, hogy felügyelje a jeruzsálemi Arena sportkomplexum padlóburkolatának beépítését a nyári Makkabi Játékok előtt.

Walter élete nagy részében annak tudatában élt, hogy erősen allergiás a szezámmagra, és mindig sikeresen kerülte azokat a termékeket, amelyek egyik összetevője a szezámmag volt.

Ez akkor változott meg, amikor Izraelben találkozott először a tahinivel.

Walter Spielmann és Dr. Elad Asher a Shaare Zedekben

Az Arena Complex és anyavállalata, az Ariel vezérigazgatójával, Uri Menachemmel folytatott munkamegbeszélést követően egy kötetlen ebédet fogyasztottak el együtt. Az étkezés során Spielmann rosszul kezdte érezni magát, kiment a mosdóba, ahol szívrohamot kapott és összeesett.

Menachem aggódni kezdett, hogy ebédpartnere miért nem tért vissza, ezért elment megkeresni, miközben segítséget hívott. A helyszínre érkezett a létesítményvezető, Tzion Beeri, aki azonnal felismerte, hogy vészhelyzettel állnak szemben, és be tudta törni a bezárt ajtót. Elrohant a közelben található defibrillátorért. A Magen David Adom mentőorvosa hamarosan a helyszínen volt, és megkezdte a beteg sürgős ellátását. A defibrillátor segítségével Spielmann pulzusa három sokkolás után visszatért.

Naama Constantini professzor, aki a Shaare Zedek Heidi Rothberg Sportorvosi Központját vezeti, amely a komplexumban található, szintén gyorsan a helyszínre érkezett, és elsőként állapította meg, hogy a roham oka valójában a beteg allergiája volt. Miután az állapota stabilizálódott, Waltert a közeli Shaare Zedekbe vitték, ahol felvették a Jesselson Integrált Szívközpontba.

Minek eszik, aki nem bírja, avagy transzgenerációs traumafeldolgozás az irodalomban

Rubin Eszter íróval irodalomterápiáról, traumafeldolgozásról, a testi és lelki egyensúly összefüggéseiről beszélgetett Megyeri A. Jonatán.