Orosz tábornokok imádkoztak a békéért a Chábád rebbék sírjánál

Tizenöt orosz tábornok imádkozott a békéért a múlt héten a Lubavicsi zsidó temetőben, egy orosz városban, amelyet a Chábád mozgalom szülőhelyeként tartanak számon.

A katonák, akik az Afganisztánból való orosz kivonulás 33. évfordulóján látogattak el a helyszínre, azt mondták a Szmolenszki területhez tartozó település zsidó lakóinak, hogy hallották, hogy az imák meghallgatásra találnak a cádikok temetkezési helyein.

A helyszínen nyugvó rabbik között van a Chábád rebbe, Shmuel Schneersohn a negyedik rebbe, a lubavicsi harmadik Rebbe, Menáchem Mendel Schneersohn fia.

Az oroszok több felújított történelmi Chábád-épületet és a holokausztban elpusztult lubavicsi zsidók tiszteletére emelt kenotáfot is megtekintették.

Lubavicsi, a fővárostól, Moszkvától nyugatra fekvő kis falu több mint egy évszázadon át, 1813-tól 1915-ig a mozgalom „fővárosaként” szolgált, amikor a Chábád ötödik rebbe, Sholom Dovber Schneersohn az első világháború kitörésekor Rosztovba evakuálta haszid udvarát. 483 lubavicsi zsidót öltek meg a holokauszt során-

„Lubavicsi városa az utóbbi években több ezer ember ima hotspotjává vált” – mondta Gabriel Gordon rabbi, a Chábád képviselője a nyugat-oroszországi faluban. „Többségük zsidó, de szinte minden nap találkozom a városba látogató nem zsidókkal is”.

„Bárkit szívesen látunk ebben a városban” – mondta Gordon.

A rabbi reméli, hogy a tábornokok imái is meghallgatásra találnak, és „elkerülhető lesz a háború”.

„Félelmetes most Ukrajnában lenni” – ukrán bevándorlók érkeztek Izraelbe

„Mindenki csak a háborúról beszél. Egészen az utolsó pillanatig attól féltünk, hogy a helyzet miatt törlik a járatot” – mesélte az egyik bevándorló.