Hajóról irányított Vaskupola rakétavédelmi rendszert tesztelt Izrael

A védelmi minisztérium jelentése szerint a védelmi rendszer képes leszedni a drónokat, rakétákat és cirkálórakétákat a Sa’ar-6 korvett fedélzetéről.

A Vaskupola légvédelmi rendszer továbbfejlesztett változata befejezett egy sor „komplex” próbát, amelyek olyan fenyegetéseket szimuláltak, amelyekkel a rendszer valószínűleg a tengeren szembesülhet – jelentette be hétfőn a védelmi minisztérium és a hadsereg.

A Vaskupola továbbfejlesztett modelljét az izraeli haditengerészet új Sa’ar-6 korvettjeire telepítették, amelyek feladata az Izrael partjainál lévő földgázmezők, valamint a hajózási útvonalak őrzése – írja a Times of Israel. 

A tesztek, amelyeket a Vaskupola sikeresen teljesített, „fontos mérföldkövet jelentettek az Izrael Állam stratégiai eszközeinek és létfontosságú érdekeinek védelmét szolgáló műveleti képességben” – áll a védelmi minisztérium és az Izraeli Védelmi Erők közös közleményében.

A minisztérium által közzétett videón látható, amint a Vaskupola a gyakorlat során kilő egy kis pilóta nélküli légi járművet és egy hajó felé indított rakétát. A minisztérium szerint a rendszert cirkálórakéták ellen is bevetették a próbák során.

Rafael Tests C-Dome Air Defense on Israel’s New Magen Corvette

Israel’s Ministry of Defense, Rafael, and IAI have completed testing the C-Dome air and missile defense system onboard Israel’s Navy Magen corvette, the lead…

A bejelentésre azt követően került sor, hogy az izraeli légvédelemnek nem sikerült hatástalanítania pénteken egy Libanonból az országba behatoló kis drónt, amelynek indításáért az Irán által támogatott Hezbollah terrorcsoport vállalta a felelősséget.

A közelmúltban számos dróntámadás történt az amerikai erők ellen Irakban és az Egyesült Arab Emírségekben, köztük a jemeni Houthi lázadók által vállalt múlt havi, Abu-Dzabit ért támadás, amely három halálos áldozatot követelt.

Benny Ganz védelmi miniszter hétfői beszédében üdvözölte a sikeres tesztet, mondván: „Ez létfontosságú cselekvési szabadságot biztosít számunkra a térségbeli iráni proxikkal és a rendelkezésükre álló egyre fejlettebb eszközökkel szemben”.

Vasárnap a müncheni biztonsági konferencián felszólalva Ganz a Közel-Keleten növekvő iráni agresszióra figyelmeztetett, és ismét azzal vádolta Iránt, hogy a nyáron fegyveres drónokkal támadást hajtott végre az izraeli tulajdonú Mercer Street teherhajó ellen, amely két civilt, egy brit és egy román állampolgárt ölt meg.

Naftali Bennett miniszterelnök üdvözölte „a fejlett technológiák fejlesztését, amelyek lehetővé teszik számunkra polgáraink védelmét”.

A Vaskupola tesztelését Izrael középső részének partjainál végezték, az izraeli légierő légvédelmi parancsnokságának és a haditengerészet képviselőinek részvételével.

„A próba során számos olyan forgatókönyvet vizsgáltak, amelyek szimulálják a meglévő és jövőbeli fenyegetéseket, amelyekkel a rendszer egy konfliktus során szembesülhet” – közölte a védelmi minisztérium.

Az izraeli légierő többszintű rakétavédelmi rendszert tart fenn, amelynek célja, hogy megvédje az országot a légi fenyegetésektől.

Az izraeli többszintű rakétavédelmi rendszer legalsó szintje a Vaskupola. A középső szint a David’s Sling rendszer, amely a közepes hatótávolságú lövedékek lelövésére szolgál. A leghosszabb hatótávolságú rendszerek az Arrow, amelyet a nagy ballisztikus rakéták elfogására terveztek, valamint az amerikai gyártmányú Patriot rendszer, amelyet repülőgépek lelövésére használnak.

A védelmi tisztviselők azonban még a rakétavédelmi rendszerek teljes felszerelése mellett is figyelmeztetnek arra, hogy ezek nem nyújtanak hermetikus lezárást egy totális háború esetén, és néhány rakéta elkerülhetetlenül átcsúszik a védelmi rendszereken.

Hirtelen fog kirobbanni a következő libanoni háború

A Hezbollah ereje a meglepetés ereje. Nem lesz előjáték. A következő háború úgy fog kezdődni, mint az előző, minden egyszerre indul, mikor úgy tűnik, hogy nem is történik semmi – írja Matti Friedman a Tablet magazinban.