„Ha részt vettél a kamionos tüntetésen, beazonosítunk és megbüntetünk”

A hatóságok még a kriptovalutás pénzmozgásokra is lecsaptak.

Több olyan bankszámlát is befagyasztottak a kanadai hatóságok vasárnap, amik az ottawai demonstrációk résztvevőikhez köthetőek – derül ki a CNN írásából. A helyi rendőrség főparancsnoka pedig vasárnap további súlyos intézkedéseket ígért azoknak, akik szeretnék folytatni az utcai tüntetéseket.

Steve Bell egy sajtótájékoztatón azt mondta, hogy hónapokig elnyúló vizsgálatokra kell számítaniuk azoknak, akik csatlakoznak a tüntetésekhez. Majd válaszul arra, hogy a rendőrség valóban az utcákra kihelyezett kamerákat használja-e információszerzésre, a főparancsnok azt mondta:

„A válasz egyszerű, igen. Ha részt veszel ebben a tüntetésben, aktívan azon leszünk, hogy beazonosítsunk és pénzügyi szankciók, valamint jogi büntetések következnek majd” – idézte szavait a The Post Millenal.

A CNN értesülései szerint a hatóságok már 206 pénzügyi eszközt be is fagyasztottak – köztük banki és vállalati számlákat, továbbá nyilvánosságra hozták több résztvevő vagy kapcsolódó jármű, magánszemély és cég adatait is.

A hatóságok még a kriptovalutákra is lecsaptak: összesen 253 bitcoin címet osztottak meg virtuális pénzváltókkal, és 3.8 millió dollár értékben fagyasztottak be fizetési folyamatokat.

A fővárosi megmozdulás január 27-én vette kezdetét, amikor a koronavírus megfékezését célzó intézkedések és a kötelező védőoltással kapcsolatos szabályozás ellen tiltakozó kamionok jelentek meg az utcákon. A hetek óta tartó tüntetéssorozathoz azóta tömegek csatlakoztak, komoly kihívást okozva a helyi rendőrség számára.

Justin Trudeau miniszterelnök február 14-én megtette azt a szokatlan lépést is, hogy országos közrendvédelmi vészhelyzetet hirdetett.

Fotó: EPA/AMRU SALAHUDDIEN

Trudeau a nácik támogatásával vádolt egy zsidó képviselőnőt, nem kér bocsánatot

„Háromszor követeltem Trudeau-tól, hogy kérjen bocsánatot, de ő ezt megtagadta. Szégyellje magát” – nyilatkozta az egyik konzervatív képviselő az eset után.