Bennett: az iráni megállapodás egy erőszakosabb, ingatagabb Közel-Keletet jelent

Jeruzsálemben az amerikai zsidó szervezetek elnöki értekezletén, Naftali Bennett miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Izrael meg fog felelni a teheráni fenyegetés kihívásainak – írja az Ujkelet.live

A vasárnapi eseményen Bennett kijelentette, hogy leginkább az izraeliek és a Közel-Keleten élők fogják a bécsi megállapodás következményeinek terhét viselni. Hozzátette, hogy ugyan nincs értelme a hibáztatás zsákutcájában ragadni, a miniszterelnök kijelentette, hogy a kialakulóban lévő iráni megállapodás „valószínűleg egy erőszakosabb, ingatagabb Közel-Keletet fog létrehozni,” hangsúlyozva, hogy Irán célpontja Izrael lesz.

Donald Trump volt amerikai elnök által megszakított szerződés megújítása állítólag csak napok kérdése.

„A meglehetősen rövid – alig két és fél éves lejárati záradékot követően Irán képes lesz fejlett centrifugákat fejleszteni, telepíteni és üzemeltetni, ráadásul mindezt a megállapodásnak köszönhetően,” – érvelt Bennett majd három olyan sarkalatos pontot fogalmazott meg, amelyekkel szerinte elfogadhatatlanok a kialakuló félben levő megállapodással kapcsolatban.

Elsőként hangsúlyozta, hogy a megállapodás a lehető leggyorsabb utat engedi Iránnak a katonai célú dúsítás felé, ugyanakkor a lejárati záradékig tartó időszak alatt sem kell megsemmisíteniük azokat a centrifugákat, amelyeket az elmúlt néhány évben fejlesztettek ki.

Másrészt, az iráni rezsim ragaszkodik a NAÜ nyitott aktáinak lezárásához, a lehetséges katonai dimenziókra – azaz a „forró nyomokra” vonatkozóan. Leegyszerűsítve, Irán elrejtheti a nukleáris fegyverekkel kapcsolatos anyagokat, holott ezáltal buktak le.

Végezetül, „a megállapodás pénzt, dollármilliárdokat fog önteni az iráni terrorgépezetbe – azaz még több drónt, még több hajók elleni támadást és még több – a meghatalmazottjain keresztül, Izrael illetve szövetségesei ellen küldött rakétát.”

A szemtelenség netovábbja pedig, hogy Irán követeli az Iszlám Forradalmi Gárda (IRGC) terrorista szervezetként való megjelölésének törlését.

A megállapodás – Izrael biztonsága szempontjából jelentő új kihívásokat összegezve, Bennett kijelentette, hogy a zsidó állam megfelel a kihívásoknak.

„Nincs kétségem afelől, hogy győzni fogunk. Igen, ez a megállapodás gazdagíthatja ezt a brutális és korrupt rezsimet – de csak átmenetileg. Ha befektető lennék, Irán lenne az utolsó hely, ahová tenném a pénzem. Józan ésszel senki sem fektethet be olyan országba, amelynek első számú exportcikke a terrorizmus.”

Tovább folytatva nehezményezte, hogy éppen most, amikor a teheráni vezetés csődbe vezette az országát és a népét példátlan szegénységbe sodorta, tárgyaló partnerei dollármilliárdokat ajánlanak fel.

„Van egy világos és vitathatatlan vörös vonal, miszerint Izrael minden esetben megőrzi cselekvési szabadságát saját maga védelmében.”

A rendezvényen jelenlevő amerikai szervezetek képviselőit megszólítva Bennett kijelentette, miniszterelnöksége alatt Izrael prioritásként kezeli a szomszédaival való (jó) kapcsolatok kiépítését, és elkötelezett amellett, hogy mindkét amerikai párt törvényhozóival együttműködjön.

A nap folyamán Bennett hasonló megjegyzéseket tett a heti kormányülést megnyitva, amikor kijelentette, hogy Izrael készül a bécsi nukleáris tárgyalások során született megállapodás másnapjára, amely szerinte „rövidebbnek és gyengébbnek” tűnik, mint az előző volt, és lehetővé teszi Teherán számára, hogy fejlett centrifugákat építsen, a lejárati időszakot követően.

Izrael és az Egyesült Államok „nem értenek egyet” Irán nukleáris programját illetően, jeruzsálemi tisztviselők attól tartanak, hogy Joe Biden elnök túlságosan ,,buzgó”, hogy egy ideiglenes megállapodást kössön Iránnal, amely megszüntetné a szankciókat, de nem nyújt elegendő garanciát Teherán nukleáris előrehaladásának kordában tartásához.

Jöhet a közel-keleti nukleáris hidegháború?

„Oroszország és Kína bizonyára örül, ahogy a „dekadens” amerikaiak ráugranak a gereblyére, és csodálkoznak, hogy az miért csap az arcukba. De Amerika szövetségesei nem élvezik a műsort” – írja az amerikaiak Iránnal kapcsolatos stratégiájáról Dominic Green.