Ki akartak szúrni Hitlerrel, ezért a Sasfészekben tartották a zsidó esküvőjüket

Felice Jacobs és Alan Feldstein Phoenixben is  összeköthették volna az életüket, ahol megismerkedtek, és ahol az édesanyja a helyi reform zsinagógában dolgozott. Vagy tarthatták volna az esküvőjüket az amerikai hadsereg ausztriai bázisán, ahol Alan akkoriban állomásozott. Ehelyett azonban ők a Sasfészket választották, a nácik egykori hegyi menedékhelyét a bajor Alpokban – egy olyan helyszínt, amelyről mindenki úgy tudta, hogy korábban még soha nem adott otthont zsidó esküvőnek – írja a JTA.

„Azért házasodtunk össze ott, mert a férjem kiakart szúrni Hitlerrel”

– emlékezett vissza Felice Feldstein.

Alig 10 évvel Hitler legyőzése és halála után történt, hogy Feldsteinék 1955 augusztusi esküvője olyannyira figyelemre méltó volt, hogy a Jewish Telegraphic Agency annak idején beszámolt róla, és az eseményt „az első ortodox zsidó esküvőnek nevezte, amelyet Berchtesgaden városában, Hitler hegyi menedékhelyén, és a mai napig a nácizmus melegágyaként ünnepeltek”.

A múlt hónapban 88 évesen elhunyt Alan Feldsteinnek nem ez volt az utolsó véleménynyilvánítása élete során.

A Virginiai Egyetem új oktatójaként 1968-ban Feldstein egyszer csak félig levágott hajjal érkezett haza – miután hajvágás közben megtudta, hogy a fodrászat nem szolgál ki fekete ügyfeleket.

A család számára a Sasfészekben tartott esküvő meghatározó történet volt.

„Legendás volt, ahogyan a második világháborút követően Berchtesgadenben házasodtak össze”

– mondta a fiuk Mark.

„És erre mindannyian nagyon büszkék voltunk.”

Akkoriban az amerikai csapatok tartották megszállás alatt Berchtesgaden-t, de a nácik számára épített hatalmas földalatti bunkereket már turisztikai célponttá alakították.

Korabeli tudósítás az esküvőről.

Felice nem vett részt a túrákon. A házasság egy másik országban történő lebonyolításának apró-cseprő dolgaira összpontosított, ami a közeli Salzburgban tartott polgári esküvőt is magában foglalta az Alpine Innben tartott egyházi szertartáson kívül, amely egy olyan alagút tetején helyezkedett el, amelyben Hermann Göring náci vezető rabolt műkincsgyűjteményét találták meg a háború után.

Az Alpine Innben a pár egy hagyományos zsidó esküvői chuppah alatt házasodott össze. A rabbi Oscar Lifschutz volt, az amerikai hadsereg ezredese, akinek hosszú és kalandos katonai pályafutása során többek között egyszer elkísérte Theodor Herzl földi maradványait bécsi sírjából az új izraeli temetkezési helyére 1949-ben.

Felice felidézte, hogy a pár ezután egy „gyönyörű, gyönyörű szobában” vacsorázott, és ott maradtak éjszakára – a teljes számla 125 dollár volt, ami ma körülbelül 1300 dollárnak felel meg. Alan 10 katonatársa volt jelen az esküvőn, az édesanyjával együtt.

„Ez nem sokkal a második világháború befejezése után történt, és azt hiszem, ő és anyám is úgy érezték, hogy ezzel nem csak egy középső ujjat mutattak Hitlernek, hanem egyfajta megerősítése is volt a zsidó túlélésnek a népünk kiirtására tett kísérlettel szemben”

– mondta Mark Feldstein.

A szörnyű áldozatok között voltak Feldsteinék tágabb családtagjai is. Alan a nagyapjával volt, amikor megérkezett a hír, hogy valakit meggyilkoltak a családjukból; Mark elmondta, hogy megtudta, hogy a családjuk egy olyan shtetlből származik, amely éppen egy folyó túloldalán volt egy koncentrációs táborral szemben.

„Egyetlen zsidó sem élte túl, beleértve a mi családunkat is”

– mondta.

Felice felidézte: „A nagymamám húgát, a férjét és a családját megsemmisítették. Van egy családi képem arról a családról. Gondolom, jómódú zsidók voltak, és Berlinbe költöztek. És ez volt a végük”.

A következő évtizedben a házaspár négy zsidó gyermeket vállalt. Mark után három lány jött – Rachel, Suzie és Sarah.

A Feldstein család.

A családi hagyomány szerint – emlékezett vissza Mark Feldstein – apja édesanyja kritikusan nyilatkozott, amikor a pár bejelentette harmadik terhességüket. Azt kérdezte, miért vállalnak ennyi gyermeket.

„Nos, Hitler 6 millió embert gyilkolt meg”

– válaszolta az apja.

Erre ő azt válaszolta: „Ugye nem neked kell mindet bepótolnod?”

Felice elmondta, hogy négy gyermeke gondoskodott arról, hogy ő és férje soha ne legyenek egyedül Alan élete utolsó hónapjaiban.

„Én vagyok a legszerencsésebb ember a világon”

– mondta.

Alan Feldstein január 29-én halt meg, és január 31-én temették el egy szűkkörű szertartás keretében. A család arra kérte a gyászolókat, hogy adományaikat az arizonai zsinagógájuknak, a Temple Emanuel of Tempe-nek küldjék.

Menedéket adtak egy zsidó katonának, évekkel később feleségül vette a lányukat

Lidiya Savchuk és családja menedéket adott Isaak Tartakovsky-nak, egy szökött zsidó hadifogolynak a holokauszt idején. Évekkel később egy postán futottak össze, és azonnal felismer