Becslések szerint az izraeli lakosság közel fele elkapta az omikront

Körülbelül 4,5 millió izraeli fertőződött meg a variánsok által gerjesztett hullám során – állítja Eran Segal szakértő, aki szerint a járvány visszaszorul Izraelben és külföldön is – írja a The Times of Israel.

A pandémia ezen a héten tovább folytatta visszavonulását Izraelben és világszerte, miután az omikron variáns elképesztő számú fertőzést okozott a hónapokkal ezelőtti megjelenése óta.

Izraelben 2,2 millió megerősített Omicron-fertőzést regisztráltak, de Eran Segal epidemiológus pénteken úgy becsülte, hogy a megbetegedések tényleges száma ennél jóval magasabb, mintegy 4,5 millió, ami a több mint 9 milliós izraeli lakosság közel fele.

A járvány kezdete óta az izraeliek mintegy 70 százaléka fertőződött meg a koronavírussal, vagyis körülbelül 6-7 millió ember – mondta Segal a 12-es csatornának.

Az új esetek száma Izraelben az elmúlt hetekben csökkent, miután a múlt hónapban tetőzött, és a kormány elkezdte visszavonni az omikron-hullám megfékezésére bevezetett szabályokat.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken 15 358 előző nap diagnosztizált fertőzésről számolt be. A járvány januári tetőpontján egy nap alatt 85 185 fertőzés volt a rekord.

„Az omikron hullám megtört” – enyhítések jönnek Izraelben is

A tervek szerint március elejéig szinte az összes koronavírus-korlátozást feloldanák.