Több milliárd dollárt nyelt el a BLM

A Black Lives Matter mozgalom az elmúlt években dollármilliárdokat gyűjtött össze. De úgy tűnik, senki sem tudja, hogy a pénz nagy részét mire költötték.

A The Economist 2020. december 20-án megjegyezte, hogy 10,6 milliárd dollárt ajánlottak fel a BLM-hez kapcsolódó ügyeknek és szervezeteknek. A BLM vállalati adományozói között szerepelt az Amazon, a Gatorade, a Microsoft, a 23andMe és a Tinder, míg a kedvezményezettek között ott volt a kis létszámú Unicorn Riot gerillamédia és a jelentős méretű Black Lives Matter Global Network Foundation (BLMGNF) is – írja a Spiked-Online.

A cikk szerzőjének információ szerint soha nem került sor átfogó vagy akár csak részleges ellenőrzés arról, hogy mi történt ezzel az elképesztő összeggel. Sőt, az érintett vállalati és nem kormányzati szereplők számát tekintve hihetetlenül nehéz lenne egy ilyen vizsgálatot lefolytatni. Ha azonban megnézzük egyetlen BLM-hez kapcsolódó szervezet – a BLMGNF – tapasztalatait, betekintést nyerhetünk abba, hogy mi történhetett. Az alapítvány története valóban figyelemre méltó.

A BLMGNF több mint 90 millió dollárt kapott 2020-ban, George Floyd meggyilkolásának évében. A New York Post szerint 2020 végére a csoport „hozzávetőlegesen 60 millió dolláros egyenleggel” rendelkezett, miután 8,4 millió dollárt költött meghatározatlan kiadásokra és költségekre, és „21,7 millió dollárt kötött le a helyi szervezeteknek”.

Itt kezd bonyolódni a kép. A Black Lives Matter 10 tagozatából álló, #BLM10 néven ismert csoport, amelyhez a szervezet jelentős New Jersey-i és Hudson-völgyi tagozata is tartozik, 2020 novemberében nyilvánosan bírálta a BLMGNF-et a „pénzügyi átláthatóság, a döntéshozatal és az elszámoltathatóság” miatt. „Legjobb tudomásunk szerint” – állította a #BLM10 szóvivője nyílt levelében – „a legtöbb tagozat a 2013-as indulás óta alig vagy egyáltalán nem kapott pénzügyi támogatást a BLMGNF-től”.

A Black Lives Matter 2020-as jelentése, amely a BLMGNF-et, a BLM PAC-ot és a BLM Grassrootsot foglalja magában, megemlíti ugyan a helyi központoknak nyújtott finanszírozást, de a több tucatból csak 11 központot sorol fel a támogatás kedvezményezettjeként.

Érdekes módon a BLM jelentése sokkal több transzneműeket támogató szervezetet sorol fel a kedvezményezettek között, mint a feketék polgárjogait támogató szervezeteket.

Kérdések merültek fel azzal kapcsolatban is, hogy mi folyik a BLMGNF csúcsán. Úgy tűnik, hogy a szervezetnek már majdnem egy éve nincs vezérigazgatója. A Washington Examiner szerint a korábbi vezérigazgató, Patrisse Cullors 2021 májusában mondott le, miután a személyes pénzügyeivel kapcsolatos kritikák érték. Két elismert aktivista azonban, akiket a lemondása után kinevezett a szervezet vezetésére, „a BLM-mel való nézeteltérések miatt” valójában sosem lépett hivatalba. Úgy tűnik, ez csak tavaly szeptemberben került nyilvánosságra. Bár a BLMGNF most úgy döntött, hogy felfüggeszti online adománygyűjtő tevékenységét, szinte biztosan több tízmillió dollár gyűlt össze abban az időszakban, amikor a szervezetnek nem volt felső vezetői csapata.

Aztán ott voltak a házak. Cullors lemondásának egyik fő oka az „ingatlanvásárlási tivornya” körüli vita volt, amelynek során négy házat vásárolt 3,2 millió dollár értékben. Cullors aláírta a kaliforniai Inglewoodban lévő, 510 000 dollárt érő ház, egy Georgia vidéki részén található „egyedi ranch” ingatlan, amely egy repülőgép kifutópályával volt felszerelve, és egy 1,4 millió dolláros kúria a kaliforniai Malibutól nem messze fekvő, előkelő Topanga Canyonban.

A Black Lives Matter 2020-as hatásjelentése, amely a BLMGNF-et, a BLM PAC-ot és a BLM Grassrootsot foglalja magában, megemlíti ugyan a helyi központoknak nyújtott finanszírozást, de a több tucatból csak 11 központot sorol fel a támogatás kedvezményezettjeként.

Néhány tanulmány megállapította, hogy azokban a városokban, ahol az elmúlt években BLM-felvonulásokat tartottak, némileg csökkent a rendőrgyilkosságok száma. Ugyanakkor ugyanezek a közösségek a csökkentett rendőri tevékenység nyomán a „rendes” gyilkosságok számának ugrásszerű növekedését szenvedték el. Nagyrészt a rendőri erők visszavonulásának eredményeként 2020-ban 4000-e több gyilkosság történt az Egyesült Államokban 2019-hez képest, és 1995 óta először fordult elő, hogy az emberölések száma meghaladta a 20 ezret.

Zsidó polgármesterjelöltre lőtt egy BLM aktivista Louisville-ben

Nincs kizárva az antiszemita indíték sem.