Teherán írásos garanciákat követel az Egyesült Államoktól

Az Egyesült Államok kongresszusának írásos garanciát kell adnia Teheránnak arról, hogy Washington visszatér az atomalkuhoz, és benne is marad – szögezte le az iráni külügyminiszter szerdán, a Financial Times című brit lapnak adott interjújában.

Az iráni közvélemény ennél kevesebbel nem fogja beérni, ezért a vezetés sem engedhet

– fogalmazott Hoszein Amirabdollahián, akinek szavait az IRNA iráni hírügynökség is idézte.

A külügyminiszter emellett hozzátette, hogy a Bécsben tárgyaló iráni delegációnak azt javasolta, a megbeszéléseken részt vevő többi nyugati küldöttségtől is kérjen hasonló garanciákat.

Hangsúlyozta: Teherán továbbra is kitart az atomalku mellett.

„A másik félnek tehát nem kell aggódnia, mi azonban továbbra is kétségek között vagyunk e garanciákat illetően”

– szögezte le.

Iráni külügyi szóvivő: az összes, Irán elleni szankciót fel kell oldani

Washington pénteken már feloldotta a szankciók egy részét, annak ellenére, hogy Irán semmit nem ígért cserébe.

Bécsben tavaly áprilisban kezdődtek meg az iráni atomalku megmentését célzó egyeztetések. Irán és az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Franciaország és Nagy-Britannia), valamint Németország 2015-ben szerződésben megállapodott, hogy az iráni atomtevékenységek korlátozása fejében fokozatosan csökkenti a Teherán ellen elrendelt büntetőintézkedéseket.

Donald Trump volt amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan kiléptette országát a szerződésből, és újból bevezette az iráni gazdaságot fojtogató szankciókat. Erre válaszul Irán is felhagyott azzal, hogy tartsa magát az atomalkuban rögzített kötelezettségeihez.

A mostani egyeztetéseken az amerikai küldöttség közvetetten vesz részt.

Jóllehet Trump utódja, Joe Biden azt mondta, kormánya visszatérne az egyezséghez, február elején pedig elrendelte egyes, Iránnal szembeni szankció feloldását, Teherán többször leszögezte: a megbeszélések csakis az összes büntetőintézkedés feloldása esetén lesznek sikeresek.

Pelosi: globális fenyegetést jelentenek az iráni nukleáris fejlesztések

A demokrata párti házelnök korábban „diplomáciai remekműként” méltatta az akkori izraeli kormány súlyos bírálatát kiváltó, 2015-ös iráni nukleáris megállapodást.