Kiutasították Oroszországból az amerikai nagykövet-helyettest

Kiutasították Oroszországból Bart Gormant, az Egyesült Államok moszkvai nagykövetének helyettesét – közölte csütörtökön több orosz hírügynökség az amerikai képviseletre hivatkozva.

Az amerikai nagykövetség megalapozatlannak nevezte Gorman kiutasítását, aki érvényes vízummal rendelkezik, és oroszországi tartózkodása még nem haladta meg a három évet. A diplomáciai misszió szerint az Egyesült Államok válaszolni fog a kiutasításra.

A követség rámutatott, hogy jelenleg az oroszországi amerikai misszió létszáma alulmúlja az Egyesült Államokban működő oroszét, és az amerikai fél célja a nagyobb paritás elérése.

Aditya Raj Kaul on Twitter: „#BREAKING: Russia has expelled Deputy US Ambassador to Moscow Bart Gorman. United States has promised an equally strong diplomatic response. / Twitter”

BREAKING: Russia has expelled Deputy US Ambassador to Moscow Bart Gorman. United States has promised an equally strong diplomatic response.

A misszió tájékoztatásából az is kiderült, hogy az orosz követhelyettes, kiküldetésének januári leteltével, rotáció keretében elhagyta Washingtont.

Izrael Moszkva segítségét kérte az izraeliek evakuálásában, ha megszállja Ukrajnát

Magyarország is felmerült már, mint alternatív szárazföldi menekülési útvonal.