Izrael Moszkva segítségét kérte az izraeliek evakuálásában, ha megszállja Ukrajnát

Izrael szerdán üzenetet küldött az orosz kormánynak, amelyben világossá tette, hogy segítségre lenne szüksége az izraeli állampolgárok és diplomaták evakuálásához Ukrajna megszállása esetén, nyilatkozták vezető izraeli tisztviselők a Walla híroldalnak, amelyet az Újkelet.live szemlézett.

Eddig csak mintegy 3000 izraeli hagyta el Ukrajnát, és a becslések szerint mintegy 10 000 izraeli maradt az országban.

Az a tény, hogy Izrael ilyen üzenetet közvetít Oroszországnak, azt jelzi, hogy Jeruzsálem nagyon komolyan veszi az Ukrajna elleni orosz invázió forgatókönyvét.

Alon Uspiz, a külügyminisztérium főigazgatója szerdán adta át az üzenetet egy telefonbeszélgetés során Mihail Bogdanov külügyminiszter-helyettessel. A telefonhívás Bogdanov és Izrael orosz nagykövete, Alex Ben-Cví hét eleji találkozóját követte.

Egy vezető izraeli tisztviselő szerint Izrael biztos akar lenni abban, hogy Ukrajna orosz inváziója esetén humanitárius folyosók álljanak rendelkezésre állampolgárainak és diplomatáinak szárazföldi, szomszédos országokba vagy légi úton történő evakuálására.

Izrael alternatív diplomáciai képviseletet állított fel a nyugat-ukrajnai Lvivban, a lengyel határ közelében arra az esetre, ha a harcok miatt ki kellene üríteni a kijevi nagykövetséget.

Az izraeli külügyminisztérium tervet is készített az izraeli állampolgárok szárazföldi kimenekítésére Lengyelországba, Romániába, Moldovába, Magyarországra és Szlovákiába. Ezekkel az országokkal már felvették a kapcsolatot.

A cikk folytatása itt olvasható.

Dzsaparova: Izraelt közvetlenül érinti, ha eszkalálódik a helyzet Ukrajnában

Az „Európa kenyereskosaraként” ismert Ukrajna az Izraelbe importált gabona mintegy felét állítja elő.