Forrósodik a helyzet Kelet-Ukrajnában: a szakadárok a kormányerőket vádolják

A Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok azzal vádolták csütörtökön a kijevi kormányerőket, hogy az elmúlt 24 órában négyszer nyitottak tüzet a területükre.

 Az ukrán hadsereg a maga részéről azt rótta fel a szakadároknak, hogy tüzérségük egy falut lőtt a luhanszki régióban, és eltalált egy óvodát. A közlemény szerint senki sem sérült meg.

Az egyik szemtanú a Reuters globális hírügynökségnek elmondta, hogy tüzérségi lövéseket hallottak csütörtökön a donyecki repülőtér és a Donyeck megyei Elenovka falu közelében, két olyan kelet-ukrajnai területen, amelyet a szakadárok ellenőriznek.

    Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői csütörtökön több tüzérségi lövést is észleltek az oroszok által támogatott lázadók és a kormányerők közötti kapcsolatvonal mentén Kelet-Ukrajnában – közölte egy diplomáciai forrás a Reutersszel.

A szakadárok szerint a kijevi erők aknavetőkkel lőtték területüket.

Az elmúlt nyolc évben többször is előfordultak ilyen incidensek, de a mostani azután következett be, hogy Oroszország több mint 100 ezer katonát vezényelt Ukrajna határai közelébe, miközben azt követelte, a NATO kötelezze el magát, hogy tagjai közé nem fogadja be Ukrajnát.

A Nyugat újabb szankciókkal fenyegette meg Moszkvát, ha megtámadná Ukrajnát. Oroszország cáfolja, hogy támadást tervezne.

Babak Taghvaee – Μπάπακ Τακβαίε – بابک تقوایی on Twitter: „#BREAKING: It seems #Ukraine-#Russia war is started. It is happening in #Donbas. #Ukrainian Army is now heavily shelling city of #Luhansk as well as #Donetsk & especially its airport in use by #Russian special forces. #Russian Army is now doing the same at Ukrainians positions. pic.twitter.com/BphIZEQkXt / Twitter”

BREAKING: It seems #Ukraine-#Russia war is started. It is happening in #Donbas. #Ukrainian Army is now heavily shelling city of #Luhansk as well as #Donetsk & especially its airport in use by #Russian special forces. #Russian Army is now doing the same at Ukrainians positions. pic.twitter.com/BphIZEQkXt

Amerikai hírszerző szolgálatok a hónap elején azt közölték, hogy szerintük Oroszország ürügyet gyárthat ukrajnai invázióhoz, esetleg megrendezett támadást bemutató propagandavideók készítésével. Oroszország ezt visszautasította.

A lövésekről szóló csütörtöki állítások az önhatalmúlag kikiáltott „Luhanszki Népköztársaság” képviselői által kiadott nyilatkozatban szerepeltek. Ebben azt közölték, hogy az ukrán kormányerők csütörtökön négy különböző incidensben aknavetőket, gránátvetőket és géppuskát vetettek be.

    „Ukrajna fegyveres erői durván megsértették a tűzszüneti rendszert, nehézfegyvereket használtak, amelyeket a minszki megállapodások értelmében vissza kellett volna vonniuk”

– fogalmaztak a közleményben.

Oroszország a héten arról számolt be, hogy megkezdte a hadgyakorlaton részt vevő csapatai egy részének kivonását az Ukrajnával szomszédos területekről. Kijev szerint erre nincs bizonyíték, az Egyesült Államok pedig azt közölte, hogy gyanúja szerint Moszkva valójában hétezer katonával akár még meg is növelte erői létszámát a térségben.

    Az orosz parlament alsóháza kedden megszavazta, hogy felkéri Vlagyimir Putyin elnököt, ismerje el függetlenként a két szakadár „köztársaságot”.

A Kreml jelezte, hogy Putyin egyelőre nem tervezi ezt megtenni – írta jelentésében a Reuters.

Észt hírszerzés: Oroszország egy korlátozott támadásra készül Ukrajna ellen

Rakétatámadásra és egy korlátozott invázióra számít a balti állam hírszerzése.