Észt hírszerzés: Oroszország egy korlátozott támadásra készül Ukrajna ellen

Oroszország továbbra is vonultat fel csapatokat az ukrán határhoz, és a jelek szerint korlátozott támadásra készül az ország ellen – közölte szerdán az észt külföldi hírszerzés igazgatója.

A tervezett behatolás „rakétákkal történő légitámadást és egy kulcsfontosságú ukrajnai terület elfoglalását foglalja magában” – jelentette ki Mikk Marran.

    „Jelenleg úgy értékeljük, hogy elkerülik a népesebb városokat, mert ezeknek a területeknek az elfoglalásához túl sok katonára van szükség”

– mondta Marran a szolgálat éves jelentéséről tartott sajtótájékoztatón.

A hírszerző szolgálat vezetője szerint egy másik lehetőség lehet a harcok fokozódása a két oroszbarát szakadár ukrajnai területen. Egy ilyen eszkaláció „nagyon valószínű”, ezzel Oroszország hihetően tagadhat, és elkerülheti a szankciókat.

„Ha Oroszország sikerrel jár Ukrajnában, ez felbátoríthatja Moszkvát, hogy a következő években növelje a balti államokra gyakorolt nyomást”

– mondta Marran.

„A háborúval való fenyegetés Putyin fő politikai eszközévé vált”

– fűzte hozzá.

Az észt hírszerzésnek legalább tíz harcoló osztagról van tudomása, amelyek az ukrán határ felé nyomulnak, ahová száz orosz harcoló osztagot, azaz mintegy 170 ezer katonát vonultattak fel – közölte a hírszerzés vezetője.

Ebben a számban benne van az Ukrajna körüli területeken folyamatosan állomásozó katonák létszáma, de azoké a csapatoké is, amelyeket Oroszország Fehéroroszországba küldött hadgyakorlatra az ukrán határ közelébe.

Az értesülések szerint e katonák közül sokan a február 20-án befejeződő hadgyakorlat után is Fehéroroszországban maradnak, ami jelentős aggodalomra ad okot a NATO-nak, amelynek a balti államok is tagjai – mondta Mikk Marran.

„Ez csökkentené a felkészülési időt a Baltikum elleni esetleges támadáshoz”

– mutatott rá.

Berlin és Moszkva kapcsolatának Ukrajna és a balti államok ihatják meg a levét

Bármi is történik a következő hetekben Ukrajnában, az hosszú távon kihatással lesz egész Európa biztonságára nézve.