Légi minjen lesz az izraeli járatokon

Az izraeli nemzeti légitársaság bejelentette, hogy az Észak-Amerikába indított járatain engedélyt ad a minjenben, azaz legalább tíz felnőtt zsidó férfi részvételével megtartott közösségi imákra, és ehhez megteremti a feltételeket is – írja a zsido.com.

Az Izrael és az Egyesült Államok, illetve Kanada között közlekedő repülőjáratokat nagy számban veszik igénybe vallásos zsidók. A háláchá (vallásjog) hétköznapokon három imádkozást (mááriv, sáchárit és mincha) ír elő, amelynek meghatározott időpontja van. Közülük akár az összes aktuálissá válhat egy 8-12 órás repülőút során. Az imákat természetesen egyedül is el lehet mondani, a közösségi ima azonban sokkal nagyobb erejű, ráadásul egyes szövegeket (például a gyászolók kádisát) csak minjenben lehet elrecitálni.

Ezért a vallásos zsidók, legyenek bárhol, földön, vízen vagy levegőben, mindig keresik egymás társaságát, hogy együtt imádkozhassanak.

Izraeli munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, kirándulóhelyeken nem ritka, hogy valaki hangos kiáltozással gyűjt maga köré még legalább kilenc embert, egyes vonatszerelvényeken pedig tóratekercs is igénybe vehető.

A repülőgépeken eddig sok feszültséget okoztak a folyosókat eltorlaszoló, együtt imádkozó zsidók, ezért az El-Al megoldást keresett a problémára. Mostantól fogva a hosszú távú járatokon bemondják és az utasok előtti képernyőkön is közlik a közösségi imára kijelölt időpontokat, amelynek a repülőgép konyhájában biztosítanak helyet, az ételek kiosztása után.

A légitársaság még arra is gondot fordít, hogy a mintegy 30-40 percet igénybe vevő reggeli sácháritra a lehető legtökéletesebb időpontban, napfelkeltekor biztosítsanak időkeretet. A reggeli felmelegítését és kiosztását is ehhez fogják igazítani az utaskísérők.

Mindössze két feltételt támaszt a légitársaság:

a személyzet az időjárás függvényében megszakíthatja az imát és a helyükre való visszatérésre szólíthatja fel a résztvevőket, illetve az ima közben is elvárják a szájmaszkok használatát.

Kérdezd a rabbit: Hogy lehet maszkban sófárt fújni?

Szakértők veszélyesnek minősítették e szertartást, mivel egy fertőzött báál tokéá, azaz sófárfúvó, a nagy erővel kifújt levegővel aeroszollá változtathatja a vírusos nyálcseppeket, s így nagyon sok embert fertőzhet meg.