Fehéroroszországból is visszavonják az orosz csapatokat

Az orosz-fehérorosz közös hadgyakorlat befejezése, február 20. után egyetlen orosz katona és orosz hadfelszerelés sem marad Fehéroroszország területén – erősítette meg szerdán Uladzimir Makej fehérorosz külügyminiszter.

A tárcavezető a minszki sajtóértekezletén emlékeztetett: egybehangzóan így nyilatkozott korábban a fehérorosz védelmi minisztérium, Aljakszandr Lukasenka elnök, valamint az ország képviselői is az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) különböző rendezvényein.

A közös hadgyakorlatot előre eltervezték, célja az orosz-fehérorosz államszövetség erői és eszközei harckészültségének ellenőrzése. Teljesen indokolt, hogy a hadgyakorlatot Fehéroroszország területén tartják – jelentette ki.

Krímből is visszavonják az orosz csapatokat

Oroszország – számos nyugati állammal ellentétben – nem készül kijevi nagykövetsége áttelepítésére másik városba.

Mint mondta, tapasztalják, hogy a NATO milyen tevékenységet folytat Fehéroroszország nyugati határainál és Ukrajnában.

„Ez (a hadgyakorlat) pedig válasz a nyugati partnereink tevékenységére”

– hangoztatta a külügyminiszter.

A két állam hatóságainak tájékoztatása szerint a Szövetségesi Eltökéltség-2022 kódnevű fehéroroszországi katonai manőver február 10. és 20. között zajlik. Célja külső agresszió visszaszorításának és visszaverésének, továbbá a terrorizmus elleni küzdelemnek a gyakorlása a Szövetségi Állam érdekei védelmének szolgálatában. A műveleteket Fehéroroszország különböző katonai gyakorlóterein és repülőterein folytatják.

Joe Biden továbbra is orosz inváziótól tart

„A világ nem fogja elfelejteni, hogy Oroszország a szükségtelen halált és pusztítást választotta” – jósolta az amerikai elnök.