A polgári házasságkötés engedélyezéséről alkudoznak Izraelben

Matan Kahana vallásügyi miniszter azt fontolgatja, hogy engedélyezi az izraelieknek, hogy polgári házasságkötéseket tartsanak külföldi diplomáciai képviseleteken Izraelben – jelentette hétfőn a 12-es csatorna Yair Cherki.

A vallási és állami ügyekben fennálló status quo drámai megváltoztatásáról folynak egyeztetések a kormánykoalícióban. Kahana (Jamina) miniszter azt ajánlotta a Jes Atid képviselőinek, hogy

beleegyezne a polgári házasságkötések engedélyezésébe a külföldi konzulátusokon Izraelben, cserébe a visszatérési törvény „unoka záradékának” hatályon kívül helyezéséért.

A visszatérési törvényt 1950-ben fogadták el, és feljogosítja a zsidókat arra, hogy Izraelbe költözzenek és izraeli állampolgárságot szerezzenek. A törvény 1. szakasza kimondja, hogy

„minden zsidónak joga van arra, hogy olé [bevándorlóként] ebbe az országba jöjjön”.

1970-ben a beutazás és letelepedés jogát kiterjesztették azokra, akiknek egy zsidó nagyszülőjük van, vagy bármely olyan személyre, aki zsidóval kötött házasságot, függetlenül attól, hogy a zsidó jog ortodox értelmezése szerint zsidónak minősülnek-e vagy sem.

„A liberális oldalról sok olyan liberális kezdeményezés érkezett a törvényalkotási miniszteri bizottsághoz, amelyekről Kahana miniszter volt az, aki megakadályozta, hogy megszavazzák őket”

– magyarázta a Jerusalem Postnak egy Kahanához közel álló forrás.

A jelenlegi kormánykoalícióban a koalíciós megállapodásban nem említett kérdésekhez minden párt egyetértése szükséges.

Mivel azonban a liberális pártblokk, élén a Jes Atiddal, annyira elkötelezett a polgári házasságot érintő törvény előmozdítása mellett, Kahana úgy döntött, hogy olyan törvényről tárgyal, amely a konzervatív izraeli szavazók jelentős támogatását kapná. A visszatérési törvény sok konzervatív izraeli politikus, például Bezalel Smotrics (Vallásos Cionista Párt) számára nagyon forró téma volt.

„Azt ajánlottuk a Jes Atidnak, hogy hajlandóak vagyunk tárgyalni arról, hogy a külföldi konzulátusokon polgári házasságot kínáló törvényt átengedjük, cserébe a visszatérési törvény jelentős módosításáért”.

A 12-es csatorna jelentette, hogy a Jiszráél Bejtenu párt hajlandó beleegyezni ebbe a lehetőségbe, még akkor is, ha ez nagy hatással van a szavazóikra, akik főként a volt Szovjetunióból érkezett bevándorlók, akik közül sokan zsidók unokájaként alijáztak.

A vallásos-cionista Ne’emanei Torah Va’Avodah mozgalom így reagált ezekre a hírekre:

„Üdvözöljük a döntést, hogy újra megvizsgálják a házasságkötés terén fennálló status quo-t, azonban véleményünk szerint ezt az izraeli törvények hatályán belül, és nem külföldi konzulátusokon keresztül célszerű szabályozni.

„A házasságkötés vallási monopóliuma több százezer izraelit károsít, akik nem köthetnek házasságot, és ahhoz az egyre növekvő jelenséghez vezet,, hogy az izraeliek nem házasodnak hivatalosan”.

A mozgalom szerint a visszatérési törvény „unokákról szóló részének” aktualizálása „erősíteni fogja Izrael állam zsidó jellegének megőrzését – és támogatjuk ennek aktualizálásának szükségességét”.

Avigdor Liberman pénzügyminiszter szerint a jelentés pontatlan.

„Hallottam történeteket egy úgynevezett alkuról, amely lehetővé tenné a polgári házasságot a visszatérési törvény reformjáért cserébe”

– mondta.

„Azonban nem tudok semmilyen konkrét javaslatról, és a Jiszráél Bejtenu soha nem fog olyan kormányban ülni, amely ilyen ostobaságokba belemegy. A polgári házasság egy fontos kezdeményezés, amelynek feltétel nélkül léteznie kell”.

Egyelőre nem házasodhat Izraelben az aranyérmes tornász

Artem Dolgopyat anyja nem zsidó, így az országban nem házasodhat az állami törvények szerint. Lapid szívesen megtörné a Főrabbinátus házasítási monopóliumát.