Ismét Nobel-békedíjra jelölték Jared Kushnert és Avi Berkowitzot

A két Trump-kormánytisztviselőt Lee Zeldin zsidó republikánus kongresszusi képviselő jelölte az Izrael és négy arab állam közötti békét megteremtő Ábrahám-egyezményekben játszott szerepükért.

„A 2020-ban aláírt Ábrahám-egyezmények évtizedek óta a legjelentősebb diplomáciai áttörést jelentik Izrael és az arab nemzetek között” – írta jelölésében Zeldin a New York Post szerint.

Kushner, Donald Trump volt elnök veje és közel-keleti főtanácsadója a Postnak elmondta, hogy megtisztelőnek tartja a jelölést. Berkowitz Kushner fő tárgyalópartnere volt, azon dolgozott, hogy a megállapodások utolsó rögös pontjait kiküszöbölje.

Az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein, Szudán és Marokkó közötti megállapodások máris kifizetődőek a megnövekedett turizmus és befektetések miatt.

Donald Trump, korábbi amerikai elnök azt nyilatkozta, hogy ő is megérdemli a békedíjat, amiért a megállapodást közvetítő kormányt vezette, és nem világos, hogy Zeldin, aki egykor Trump egyik leghevesebb védelmezője volt, miért nem vette fel őt is listájára.

Kongresszusi tagként Zeldin „a nemzeti közgyűlések és nemzeti kormányok tagjai” közé tartozik, így jogosult arra, hogy a békedíjra jelölést nyújtson be.

Tavaly Alan Dershowitz jelölte Kushnert és Berkowitzot a díjra. Dershowitz azért volt jogosult a jelölésre, mert a Harvard jogi karának emeritus professzoraként egy másik kategóriába, „a történelem, a társadalomtudományok, a jog, a filozófia, a teológia és a vallás emeritus professzorai és docensei” közé tartozik.

Történelmi pillanat: Bennett megérkezett Bahreinbe

A miniszterelnök látogatása alatt találkozik a királlyal, a koronaherceggel és a helyi zsidó közösség vezetőivel.