Egyre népszerűtlenebb az ukrán elnök

Alaposan megcsappant Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egykori népszerűsége az orosz invázió veszélye közepette: az egyik januári felmérés szerint csak az ukránok 30 százaléka szeretné, hogy másodszor is induljon az elnökválasztáson.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet által január végén végzett közvélemény-kutatás szerint csak az ukránok 30 százaléka szeretné, hogy Zelenszkij induljon a második mandátumért, és kevesebb mint 23 százalékuk szavazna rá.

A megkérdezettek többsége nem nagyon bízik abban, hogy Zelenszkij képes biztosítani az ország stabilitását.

A kelet-ukrajnai szakadárokkal folytatódó konfliktus és az esetleges háború azonban – az AP amerikai hírügynökség szerint – nem egyedüli okai az elnök népszerűség-vesztésének. Az ukránok a szemére vetik a korrupció folytatódását, az életszínvonal romlását is.

„Zelenszkij hibát követett el, amikor egyszerre kezdett konfrontációt a főbb politikai erőket, pártokat, televíziós csatornákat ellenőrző ukrajnai oligarchákkal. Ez nagyon veszélyes, kockázatos játék” – mondta az AP-nek Volodimir Feszenko, a Penta agytröszt elemzője.

Az oligarchák között Feszenko Petro Porosenko csokoládégyárost, az ellenzéki csoportokat irányító Rinat Ahmetov kelet-ukrajnai iparmágnást és az ismert oroszbarát politikust, a Vlagyimir Putyin orosz elnök komájaként emlegetett Viktor Medvedcsukot említette. Medvedcsuk három televíziójának működését függesztették fel állítólagos álhírterjesztés címén.

„Nincsenek olyan nyílt oroszbarát erők, amelyek legálisan győzhetnének a választásokon – jegyezte meg Feszenko, aki szerint Moszkva gazdasági, energetikai és politikai szálakat mozgat, így próbál rátalálni a „rugalmas” politikai erőkre.
A következő ukrajnai parlamenti választás 2023-ban esedékes, és valamennyi közvélemény-kutatás szerint Zelenszkij pártja, a Nép szolgája nevű kormánypárt elveszíti a többségét a törvényhozásban.

Ez megnehezíti Zelenszkij újrázását a 2024-i elnökválasztáson, így alaposan átrajzolódhat az ország politikai térképe – mutatott rá az AP.

Az amerikai hírügynökség brit hírszerzői értesülésekre hivatkozva arról ír: Oroszország a Zelenszkij-kormány megbuktatását és olyan, oroszbarát kis párt vezetőjével, Jevhen Murajevvel történő leváltását tervezi, aki ellenzi Kijev NATO- és európai uniós csatlakozási törekvéseit.
Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács pénteken öt évre szankciókkal sújtotta a Murajev tulajdonában lévő oroszbarát NAS televíziót.

Valóban elkerülhetetlen az orosz invázió Ukrajna ellen?

„Az amerikai előrejelzésekkel ellentétben Vlagyimir Putyin orosz elnöknek több lehetőség is a rendelkezésére áll.”