Több holland egyetem listázza az alkalmazottainak zsidó és izraeli kapcsolatait

Egy olyan palesztinbarát szervezet utasítására, amely kritikusai szerint antiszemita, több mint egy tucat holland egyetem adminisztrátorai arra utasítják alkalmazottaikat, hogy listázzák az izraeli és zsidó szervezetekkel való kapcsolataikat – írja a JTA.

Az utasítás a The Rights Forum, egy palesztinbarát érdekvédelmi csoport által a múlt hónapban több egyetem irodájába küldött kérését követte.

Nem világos, hogy az egyetemek teljesítik-e a teljes kérést, és továbbítják az információkat a The Rights Forumnak.

A kérelemben Gerard Jonkman, a The Rights Forum igazgatója azt írta, hogy dokumentumokat vagy információkat kér „az izraeli egyetemekkel, intézményekkel és vállalkozásokkal, valamint az Izrael Állam támogatását propagáló szervezetekkel fennálló intézményi kapcsolatokról”.

A több tucatnyi szervezet között, amelyeket Jonkman felsorolt, szerepel az Elbit, az izraeli fegyver- és védelmi rendszereket gyártó cég, a Christians for Israel, valamint egy jobboldali, Izrael-barát holland-zsidó egyesület.

A listán azonban olyan hollandiai és más hollandiai zsidó szervezetek is szerepelnek, amelyek nem tekintik magukat izraelinek vagy nem kizárólag Izraelre összpontosítanak.

Ezek közé a csoportok közé tartozik a Rágalmazásellenes Liga, a Holland Zsidó Központi Tanács, a Nemzetközi Holokauszt Emlékszövetség, a B’nai B’rith, sőt még a holland kormány saját antiszemitizmus elleni küzdelem nemzeti koordinátorának irodája is, amelyet Edo Verdonner vezet, aki zsidó.

A NIW holland-zsidó hetilapban és más kiadványokban megjelent, a listáról szóló beszámolók nyomán zsidó csoportok és közösségi vezetők határozottan elítélték a The Rights Forumot. A csoport társalapítója Dries van Agt, Hollandia volt miniszterelnöke, akit gyakran vádoltak antiszemita eszmék terjesztésével (többek között 2017-ben a Hollandiai Zsidó Központi Tanács is), bár szerinte ez a vád az Izraellel szembeni kritikájának elhallgattatására irányul.

„A következtetésük az, hogy valamilyen cionista/zsidó összeesküvés működik a holland egyetemi rendszerben. Mindez bűzlik az antiszemitizmustól, de számomra nem meglepő, tekintve ennek a csoportnak a hírnevét”

– mondta Binyomim Jacobs holland főrabbi egy szerdai nyilatkozatában.

„Ami igazán aggaszt, az az egyetemek száma, amelyek ennyire engedelmeskedtek egy ilyen átlátszóan antiszemita kérésnek. Ez arra emlékeztet minket, hogy a legtöbb polgármester együttműködött a megszállás alatt, hogy zsidó polgáraik nevét átadják a németeknek”

– tette hozzá Jacobs.

A Rights Forum nem válaszolt azonnal a Jewish Telegraphic Agency kérésére, hogy reagáljon a kritikára.

A PC új hulláma jöhet a holland-zsidó szociológus szerint

Herman Vuijsje zsidó származású holland szociológus a PC új korszakáról, a muszlimok integrációjáról és a zsidóság asszimilációjáról is beszélt.