Szokatlan észlelés során egy delfincsordát kaptak lencsevégre Eilatnál

A vízi emlősöket a „Princess Beach”-nél észlelték az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság ellenőrei; a fajokat vörös-tengeri delfinekként azonosították, amelyek egyike a Vörös-tengerben élő 16 tengeri emlősnek – írja a Ynet.

Szokatlan észlelés során egy delfincsordát láttak a természetvédelmi felügyelők a hétvégén a dél-izraeli Eilati-öbölben tett túra során.

Az Izraeli Természetvédelmi és Parkügyi Hatóság drónja öt delfint, köztük egy borjút és annak anyját vette észre egy rutinellenőrzés során.

Dafna Feingold tengerbiológus, a Vörös-tengeri tengeri emlős kilátópontok vezetője elmondta, hogy a tengerben 16 tengeri emlősfaj él, közülük 13 fogas bálna, és néhány delfin.

„A nemrégiben észlelt vörös-tengeri delfin a közönséges delfin egyik alfaja, és gyakran nehéz megkülönböztetni egyiket a másiktól anélkül, hogy közelről látnánk őket. Vannak különbségek a fejformában és a színben, de a legfeltűnőbb különbség az, hogy a kifejlett vörös-tengeri delfineknél foltok jelennek meg a hasi részen”

– mondta.

Delfinek Eilatnál. Kép: Chen Topikan, Nature and Parks Authority

A tengerbiológusok részletezték, hogy a vörös-tengeri delfin általában az Indiai-óceán és a Csendes-óceán nyugati részének trópusi területein él, és Dél-Afrikától az Ádeni-öbölig és a Vörös-tengerig terjedhet.

A vörös-tengeri fajt általában a tengerpart közelében, viszonylag sekély vizekben észlelik, ami a jelek szerint a faj kedvelt élettere. Ez azonban nem magyarázza jelenlétüket az Eilati-öbölben, mivel az még a partvonal közelében is mély.

Ennek ellenére az utóbbi időben a Vörös-tengeri delfin észleléséről a Vörös-tenger, az Eilati-öböl, a Szuezi-öböl, sőt maga a Szuezi-csatorna mentén is beszámoltak.

A Vörös-tengeri fajhoz tartozó delfincsordák átlagos mérete kettő és 50 delfin között mozog, bár érkeztek jelentések akár 300 delfinből álló delfincsordákról is.

Gyilkos, cionista delfinekre panaszkodik a Hamász

Az állítólagos víz alatti támadó felszerelésének pontos jellegét és funkcióját nem hozták nyilvánosságra.