Dekriminalizálnák a rekreációs célú kannabiszhasználatot Izraelben

Gideon Sa’ar izraeli igazságügyi miniszter szerdán új ideiglenes szabályozást javasolt a rekreációs célú kannabisz dekriminalizálására – írja a JNS.

Ha az új rendeletet jóváhagyják, a rekreációs kannabiszhasználat nem minősülne bűncselekménynek, hanem közigazgatási szabálysértésnek, mint a közlekedési szabálysértés – jelentette a Ynet.

„Sok izraelit a gyakorlatban bűnözővé tettek a marihuánafogyasztás miatt”

– mondta Sa’ar.

Hozzátette, hogy „ez sérti a személyes jogaikat, és aláássa az állampolgárok és a bűnüldöző szervek közötti bizalmat”. Megemlítette azt is, hogy egy kampányígéretét teljesíti.

Az új rendeletet az Alkotmányügyi, Jogi és Igazságügyi Bizottságnak kell jóváhagynia.

A marihuána fogyasztása jelenleg illegális. Az első vétségért 1000 sékel (kb. 310 dollár), a másodikért pedig 2000 sékel (620 dollár) bírság jár. A negyedik vétség bűncselekménynek minősül.

Az új szabályozás megakadályozná, hogy a fogyasztókat büntetőeljárás alá vonják, és a bírságok 1000 sékelre korlátozódnának az Izraeli Védelmi Erők katonái, a rendőrök és a kiskorúak esetében, akiket az új szabályozás nem érint.

A rabbi válaszol: Igen, szabad orvosi kannabiszt szívni Sábeszkor

Persze vannak, akik vitatják döntést, mivel szerintük halálos fenyegetésnek kellene fennállnia az ember életére ahhoz, hogy megszegje a Sábeszt.