A rabbi válaszol: Igen, szabad orvosi kannabiszt szívni Sábeszkor

Ben-Cion Kook rabbi, a jeruzsálemi székhelyű Zsidójogi Intézet (Bét Horá’á háKláli) vezetője  úgy döntött, hogy az Izraeli Védelmi Erők egy krónikus, súlyos fájdalmaktól szenvedő veteránja szombaton is szívhat orvosi kannabiszt – számolt be róla több vallásos zsidó portál a zsido.com értesülése szerint.

Ráv Kook döntése meglepő, és valószínűleg mérföldkő jelentőségű, mely a jövőben hivatkozási alapja lehet hasonló eseteknek, hiszen a veteránnak nem életmentő jelentőségű az orvosi kannabisz, és eddig csupán ilyen hivatkozási alappal lehetett – az Örökkévaló mentsen ettől – a szombatot megszentségteleníteni.

A kérdést a katona családja fogalmazta meg Kook rabbi felé, melyben ismertették rokonuk helyzetét, aki a „Falak őre hadműveletben” szerzett komoly sérülést, mitől azóta olyan erős fájdalom gyötri, hogy azt mondta, jobb lenne meghalnia, mint így tovább szenvednie. Ráadásul a fájdalomcsillapítók nem is hatnak folyamatos fájdalmára, azt egyedül a gyógyászatban használatos kannabisz enyhíti némileg.

Mindezek után, a problémát mérlegelve Ráv Ben-Cion a „Soálim v’Dorsim” hírlevelében közölte álláspontját, miszerint bár a férfi nincs halálos veszélyben, helyette, a háláchikus besorolások alapján róla, mint „veszélyben lévő beteg ember”-ről kell beszélni, miután ő belső sérüléstől szenved. Döntését a Sulchán Áruch Orách Chájim 328:4. pontjára és a Misná brurára alapozza:

„Egy belső sérülésnél nem szükséges szakértői értékelés, így ha nincs ott szakértő, és a beteg nem mond semmit, akkor úgy kell mindent érte megtenni, ahogy a hétköznapokon szokták. Azonban, ha tudják és felismerik, hogy az adott betegség kezelése várhat, és nem igényli a szombat megszegését, tilos azt megszentségteleníteni, még akkor is, ha belső sérülésről van szó.” (O. Ch. 328:4.)

A rabbi ugyanakkor hozzáteszi, hogy egyesek vitatják a hozott idézet jelentését és azt mondják, hogy egy halálos fenyegetésnek kellene fennállnia az ember életére ahhoz, hogy megszegje a sábeszt, azonban Ráv Kook erre mint egy „szigorításra” tekint, nem pedig a háláchára magára, mely mégis lehetőséget biztosít erre.

Kook rabbi szerint, ilyen esetben, amikor egy ember ennyire szenved, nincs ok a szigorúságra hagyatkozni, hanem engedélyezni kell számára az állapotának enyhítésére vezető utat. Kook rabbi ezentúl viszont azt is hangsúlyozta, hogy egészséges ember számára semmi nem indokolhatja a drogfogyasztást, s így még az orvosi kannabisz használatát sem, nemhogy szombaton, de még hétköznapokon sem.

A vallásjogi ítélettel kapcsolatban Menáchem Perl rabbi, a háláchá és technológiával foglalkozó Comet Intézet vezetője azt nyilatkozta, a döntés többek között abból is fakad, hogy az orvosi kannabiszt evaporáló eszköz függetlenül működik attól, hogy be, vagy le lenne kapcsolva.

A kannabisz segíthet felépülni a koronavírusból

A kezdeti eredményektől azt remélik, hogy a CBD-kezeléssel csökkenthető a halálos szövődmények kockázata.