Zelenszkij: az amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek, és nem használnak

A küszöbön álló orosz támadásra vonatkozó amerikai figyelmeztetések pánikot keltenek és nem használnak – jelentette ki szombaton az Interfax ukrán hírügynökség híradása szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

„Az ellenségünk legjobb barátja most az, ha az országban pánik tör ki. És ezek az információk csak a pánikhoz járulnak hozzá, egyáltalán nem segítenek” – hangoztatta vidéki látogatásán az ukrán államfő.

Zelenszkij úgy vélte, hogy túl sok az olyan bejelentés, amelyek azonnali, átfogó, totális háborút vetítenek elő Oroszország részéről. Tudatta, hogy tisztában van a kockázatokkal, és azzal is, hogy az orosz csapatok ott vannak a határ túloldalán.

„Ha valakinek még van bombabiztos, 100 százalékos információja invázióról, álljon elő vele!” – szögezte le az elnök, aki szerint csak diplomáciai úton lehet elérni a feszültség csökkentését.

Az Egyesült Államok és szövetségesei hetek óta folyamatosan arra figyelmeztetnek, hogy Oroszország több mint 100 ezer katonát vont össze az ukrán határ közelében, és meg fogja támadni nyugati szomszédját. Moszkva tagadja, hogy támadásra készülne. Amerikai információk szerint még a pekingi téli olimpia vége előtt megindulhat az orosz offenzíva.

Az Egyesült Államok és több vele szövetséges ország pénteken és szombaton arra szólította fel állampolgárait, hogy hagyják el Ukrajnát az orosz fenyegetés miatt.

Robert Legvold: be kell fejezni az új hidegháborút Oroszországgal

Fél évszázad kellett hozzá és kis híján többször is kudarcba fulladt, mire a legutóbbi hidegháború véget ért. Reméljük, hogy a hatalmon lévők ezt mostanit hamarabb befejezik.