Továbbra is versenyezhet a biológiailag férfi transz úszó a nők között

A szabályszigorítások ellenére az Ivy League engedélyezte, hogy versenyein rajtkőre állhasson Lia Thomas transz úszó. 

Bár egyelőre nem világos, hogy Thomas jogosult lesz-e indulni a jövő hónapra tervezett NCAA-bajnokságon (ami az első számú egyetemi bajnokság), de az Ivy League szóvivője kedden megerősítette a Fox Newsnak, hogy az úszó jogosult lesz versenyezni az ebben a hónapban megrendezésre kerülő utolsó Ivy League-bajnokságon.

„A közelmúltbeli szabályváltozások nem befolyásolják Lia jogosultságát az e havi Ivy League női úszó- és műugró bajnokságra, mivel ennek a példátlan, szezonközi NCAA-szabályváltozásnak a hatálybalépési dátuma a 2022-es téli NCAA-bajnoksággal kezdődik” – mondta a szóvivő a Fox Newsnak küldött e-mailben.

Az NCAA a múlt hónapban frissítette a transzneműek részvételére vonatkozó szabályzatát, és azt mondta, hogy ezt sportáganként fogják meghatározni. Ha nincs a sportágnak nemzeti irányító testülete, akkor az NCAA sportága a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szabályait követi.

Ezek a változások kétségessé tették, hogy Thomas részt vehet-e az NCAA-bajnokságon, de arra a következtetésre jutottak, hogy a változtatásokat ebben a szezonban nem alkalmazzák.

Az amerikai úszószövetség új irányelveket adott ki, amelyek célja, hogy lehetővé tegyék „a transznemű sportolók részvételét az Egyesült Államokban, amely a tudományra és az orvosi bizonyítékokon alapuló módszerekre támaszkodik, hogy egyenlő esélyeket biztosítson az elit ciszgender nők számára, és hogy enyhítse a férfi pubertással és fiziológiával kapcsolatos előnyöket”.

Ahhoz, hogy egy férfi-nő transznemű sportoló részt vehessen egy elit úszóversenyen, az új irányelv szerint egy három független orvosi szakértőből álló döntéshozó testületnek két kritérium alapján kell megállapítania a jogosultságot: „Bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a sportoló korábbi, férfiként való fizikai fejlődése, amelyet bármilyen orvosi beavatkozással enyhítettek, nem biztosít versenyelőnyt a sportoló számára a ciszgender női versenytársaival szemben”; és „Bizonyíték arra vonatkozóan, hogy a sportoló tesztoszteron-koncentrációja a kérelem benyújtását megelőzően legalább harminchat (36) hónapig folyamatosan 5 nmol/l alatt volt (folyadékkromatográfiával és tömegspektrometriával párosított méréssel)”.

Nemrég Thomas több csapattársa panaszkodott, amiért együtt kell öltözniük a férfi nemi szervekkel rendelkező úszóval.

(Az amerikai úszószövetség szövegében szereplő ciszgendet kifejezést a biológiai nőt jelenti.)

Az úszónők kényelmetlenül érzik magukat a transz úszóval egy öltözőben

„Határozottan kínos, mert Liának még mindig férfi testrészei vannak, és még mindig vonzódik a nőkhöz” – mondta az úszócsapat egyik tagja a lapnak.