Az úszónők kényelmetlenül érzik magukat a transz úszóval egy öltözőben

Míg a Pennsylvaniai Egyetem transznemű úszója, Lia Thomas körül kialakult vita nagyrészt a női sportok méltányosságának kérdésére összpontosított, a jelentések szerint az öltözőhasználat nagyon gyakorlatias kérdése is problémát jelent.

Egyre több csapattárs szólal fel a transz úszó ellen – írja a Blaze.

A Daily Mail arról számolt be, hogy a Pennsylvaniai Egyetem néhány úszója nem érzi jól magát, ha Thomas az öltözőben tartózkodik.

„Határozottan kínos, mert Liának még mindig férfi testrészei vannak, és még mindig vonzódik a nőkhöz” – mondta az úszócsapat egyik tagja a lapnak.

Az illető arról tájékoztatta a lapot, hogy bár Thomas néha törölközőt használ, hogy elrejtse magát, elég sokszor meztelenkedik. Az úszó és más egyének is látták Thomas intim részeit.

„Több úszó is felvetette ezt, több különböző alkalommal” – jegyezte meg az úszó. „De alapvetően azt mondták nekünk, hogy nem közösíthetjük ki Liát azzal, hogy nem lehet az öltözőben, és hogy nem tehetünk ellene semmit, el kell fogadnunk, vagy nem használhatjuk a saját öltözőnket”.

„Ez nagyon felzaklató, mert Liát úgy tűnik, nem érdekli, hogyan érzi magát ettől más” – mondta az úszónő. „A 35-ünknek csak el kellene fogadnia, hogy kényelmetlenül érezzük magunkat a saját terünkben és öltözőnkben”.

Thomas az elmúlt szezonban egymás után aratta a győzelmeket a női mezőnyben, ahol annak ellenére indulhat, hogy biológiailag férfi. Egy múlt havi versenyen Thomas több mint 38 másodperccel előzte meg a második helyezettet.

De míg a sportági méltányosság az egyik fő aggálya azoknak a kritikusoknak, akik ellenzik, hogy biológiai férfiak versenyezhessenek a nők számára kijelölt sportágakban, az öltözőben való meztelenkedés kérdése egy másik jelentős problémára is rávilágít.

Tisztességtelen előny — tényleg veszélyben van a női sport?

Korunk egyik legabszurdabb vitája, hogy vajon van-e joga a biológiailag férfinak született, de magukat nőként azonosító sportolóknak indulniuk a nők versenyében vagy sem. Hajdú Tímea írása.