Olmert vizsgálattal akarta bizonyítani, hogy a Netanjahu-házaspár elmebeteg

Az ellene indított rágalmazási per részeként a volt miniszterelnök hozzáférést kért az utódja és családja orvosi kartonjaihoz, hogy alátámassza állítását, miszerint „elmebetegek”.

A tel-avivi bíróság szerdán elutasította Ehud Olmert volt miniszterelnök kérését, hogy Benjámin Netanjahu ellenzéki vezető és családtagjai pszichiátriai vizsgálatnak vessék alá magukat rágalmazási perükben – számolt be a Ynetnews.

A kérelem egy rágalmazási per részeként érkezett, amelyet Netanjahuék indítottak Olmert ellen, amiért az tavaly egy sor interjúban „elmebetegnek” nevezte Netanjahut, feleségét, Sarát és legidősebb fiukat, Yairt. A család 873 000 NIS (körülbelül 261 000 dollár) kártérítést követel.

Védelmének részeként Olmert arra törekedett, hogy hozzáférést kapjon „minden releváns dokumentumhoz” Netanjahuék mentális egészségéről, és hogy egy általa választott pszichiáter értékelje ki, miután a bíróságon megduplázta kijelentéseit, és állítása igazolásaként azt állította, hogy „követte [Netanjahuék] megnyilvánulásait és tetteiket”.

„Meghallgattam a családtagok felvételeit is. Szakértőkkel és társaikkal konzultáltam olyan viselkedésekről, amelyek egyértelműen beleillenek a közkeletűen őrültnek és abnormálisnak nevezett viselkedés definíciójába” – tette hozzá a volt miniszterelnök.

Yariv bíró ítéletében azt írta, hogy Olmert kérése „halászkísérletnek” minősül, amely olyan bizonyítékokat keres, amelyek visszamenőleg bizonyítanák állítását, és arra is szolgálna, hogy a felpereseket zavarba hozza, és elriassza őket a per további folytatásától.

A bíróság kötelezte Netanjahuékat, hogy válaszoljanak az Olmert által benyújtott kérdőívben szereplő kérdések egy részére, de a mentális egészségükre vonatkozó kérdésekre nem.

Olmert megelőzte Netanjahut miniszterelnökként, de 2008-ban lemondott, mielőtt hivatalosan vádat emeltek volna ellene korrupciós vádakkal.

Olmertet 2014-ben csalásért ítélték el, és 27 hónapos börtönbüntetésének nagy részét letöltötte.

Ami Netanjahut illeti, csalás, hűtlen kezelés és kenőpénz elfogadása miatt folyik ellene eljárás, de tagadja, hogy bármi rosszat tett volna. Azután váltották le a miniszterelnöki székből, hogy tavaly júniusban az őt ellenző pártok koalíciójának sikerült kormányt alakítania az egykor domináns Likud pártja nélkül.

Borítókép: Wikimedia commons

Illegális lehallgatással szerezhették a Netanjahu elleni bizonyítékokat

Az izraeli rendőrség szinte korlátlanul hallgatott le befolyásos embereket, így a volt miniszterelnökhöz közel állókat is.