Morawiecki: Putyin célja a NATO szétverése

Vlagyimir Putyin orosz elnök politikai célja a NATO szétverése, ezért fontos az egység határozott felmutatása a szövetségesek részéről – jelentette ki Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő csütörtökön Varsóban, a Boris Johnson brit miniszterelnökkel tartott közös sajtóértekezleten.

Morawiecki megítélése szerint csak az észak-atlanti szövetség keleti szárnyának erősítése révén tartható fenn a béke a régióban. Fontosnak nevezte a „hídépítést” is Oroszország felé, de ennek alapfeltétele, mint aláhúzta, a béke.

Az orosz agresszió egyik lehetséges eszközének nevezte az Északi Áramlat-2 gázvezetéket, és ismét felszólította Berlint a projekt leállítására.

Johnson hangsúlyozta: Lengyelország kulcsszerepet tölt be az európai biztonságban, az Egyesült Királyság mindig kész segítséget nyújtani neki veszély esetén. A két ország a NATO tagjaként „semmilyen kompromisszumot nem fogad el az alapértékeket illetően” – hangsúlyozta a brit kormányfő, utalva Ukrajna szuverenitásának megőrzésére.

„Diplomáciai úton fáradhatatlanul törekszünk az ukrán határokon fennálló feszültség enyhítésére” – jelentette ki Johnson, emlékeztetve egyúttal az esetleges ukrajnai orosz invázió esetén életbe lépő szankciócsomagra.

Varsó és London nem fogad el egy olyan világot, amelyben egy nagy ország zaklathatja vagy megtámadhatja a szomszédját – hangsúlyozta. A NATO tagjaként az Egyesült Királyság és Lengyelország „semmilyen kompromisszumot nem fogad el az alapértékeket illetően” – jelentette ki a brit kormányfő Ukrajna szuverenitásának megőrzésére utalva.

Borítókép: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Moszkva bebiztosította magát a nyugati szankciók ellen

Az iPhone-ok betiltása vagy az orosz bankok kikapcsolása a Swift átutalási rendszerből hatással lesz a politikára, de nem valószínű, hogy megrendítené az orosz gazdaságot.