Macron attól félt, hogy az oroszok ellopják a DNS-ét

Ezért nem csináltatott Covid tesztet az elnök Moszkvában, s így kénytelen volt a látogatás alatt nagy távolságot tartani Putyintól.

Emmanuel Macron francia elnök kihagyta a COVID-19 tesztet, amikor a hét elején találkozott Vlagyimir Putyin orosz elnökkel, mert attól tartott, hogy Oroszország megpróbálja ellopni a DNS-ét – jelentette csütörtökön a Reuters a francia vezető környezetének tagjaira hivatkozva.

Oroszország két választási lehetőséget adott Macronnak, (aki a találkozóra való indulás előtt elvégezte a francia COVID-tesztet, és az orvosával elvégeztetett egy antigénvizsgálatot) vagy elvégezteti az orosz COVID-tesztet, vagy távolságot tart Putyintól – mondta két, Macron egészségügyi protokolljait közvetlenül ismerő forrás. Macron az utóbbi mellett döntött – írja a Business Insider.

„Nagyon jól tudtuk, hogy ez azt jelenti, hogy nem lesz kézfogás hanem a hosszú asztal” – mondta az egyik forrás a Reutersnek. „De azt nem tudtuk elfogadni, hogy az elnök DNS-ére tegyék rá a kezüket”.

Így a vezetők kézfogása elmarad és egy 13 láb hosszú asztal két ellentétes végén ültek, mikor hétfőn találkoztak, hogy megvitassák Ukrajnát és a NATO-t – írja a jelentés.

A Reutersnek a találkozóról nyilatkozó egyik forrás szerint az oroszok elmagyarázták a francia félnek, hogy „Putyint szigorú egészségügyi burokban kell tartani”.

Putyin a járvány idején kivételesen óvatos volt, a 2020 szeptemberében megjelent hírek szerint az orosz vezető a biztonsági erői által létrehozott „vírusmentes buborékban” élt.

Az óvintézkedések között Putyin Novo-Ogarjovóban lévő palotáját 2020 júniusában egy speciális fertőtlenítő alagúttal szerelték fel, amelyen minden látogatónak át kellett haladnia, ha meg akarta látogatni őt. A RIA Novosztyi állami hírügynökség szerint az alagútból „finom vízköd” antibakteriális oldatot permeteztek az újonnan érkezőkre.

Putyin a következő nyáron felfedte, hogy beoltották az orosz Szputnyik V vakcinával.

Tavaly novemberre azonban Putyin azt mondta, hogy a két oltás között eltelt idő miatt ” csökkenő immunitást” tapasztalt, jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség. Putyin kapott egy ismétlő oltást.

Borítókép:MTI/AP/Pool/Szputnyik

Putyin jobban sakkozik a geopolitikai játszmában, mint Biden

„Vlagyimir Putyinnak nem kell csapatokat küldenie Ukrajnába. Stratégiai céljait már elérte – egyelőre” – írja Dominic Green a Spectator World hasábjain.