Megoldódhat az egyik bibliai csapás rejtélye

A kutatók találtak egy baktériumfajt, amely elszaporodik a sáskák bélrendszerében, amikor azok rajhoz csatlakoznak; a felfedezés a járványok elleni küzdelem új módjaihoz is elvezethet.

A Tel Aviv-i Egyetem kutatói nemrégiben megtalálták a választ egy ősi rejtélyre: Vajon miért alkotnak a sáskák pusztító rajokat?

A kutatókat konkrétan az érdekelte, hogy mi okozza, hogy az általában ártalmatlan és magányos rovarok radikálisan megváltoztatják viselkedésüket, és hatalmas vándorló rajokba tömörülnek. Ez a kérdés mind a tudósokat, mind a mezőgazdasággal foglalkozókat évszázadok óta foglalkoztatta, ugyanis a sáskarajok az ókori idők óta pusztítják a termést, ezzel éhínséget és élelmiszerhiányt okozva.

A bibliai Mózes második könyvében az Egyiptomot súlytó tíz csapás egyike a sáska-pusztítás volt: „És [a sáskák] ellepték az egész ország színét, hogy sötét lett az ország és felemésztette a föld minden füvét és a fa minden gyümölcsét, amit meghagyott a jégeső; és nem maradt meg semmi zöld a fán és a mező füvén Egyiptom egész országában.” (2Mózes 10:15)

A Tel Aviv-i Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a sáska bélrendszerének baktériumösszetétele, az úgynevezett mikrobiom, drasztikus változásokon megy keresztül, amikor a gazdarovar egy nagyobb csoporthoz csatlakozik.

A Weissella nevű baktériumok, amelyek szinte teljesen hiányoznak a magányos sáskák mikrobiomjából, dominánssá válnak amikor a rovar rajokban él – állapította meg a tanulmány.

A kutatók ezután egy speciálisan kifejlesztett matematikai modell segítségével követték nyomon a Weissella baktériumok változásait, és megállapították, hogy

a rajzás lehetővé teszi a baktériumok elterjedését és nagyszámú sáska megfertőzését, ami egyértelmű evolúciós előnyt jelent.

„Eredményeink nem bizonyítják egyértelműen, hogy a Weissella baktériumok felelősek a sáskák rajzásáért és vándorlásáért, azonban nagy valószínűséggel arra utalnak, hogy a baktériumok fontos szerepet játszanak e viselkedés kiváltásában – ez egy új, korábban soha nem felvetett hipotézis” – mondta a tanulmányt vezető Amir Ayali professzor.

A tanulmánynak jelentős következményei lehetnek „számtalan ember, állat és növény számára szerte a világon”, amelyeket még mindig sáskajárások fenyegetnek – mondta Ayali. „Reméljük, hogy ez az új ismeretanyag elősegíti a sáskajárások elleni küzdelem új eszközeinek kifejlesztését”.

A sáskarajok megtizedelhetik a termést és éhínséget okozhatnak. Az elmúlt három évben Afrika, India és Pakisztán jelentős területeit is sáskajárások sújtották.

A sivatagi sáska (Schistocerca gregaria) „a világ legpusztítóbb vándorló kártevője” az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének egyik részlege, a Locust Watch szerint.

„A sáskák naponta saját testsúlyuknak megfelelő mennyiségű terményt fogyasztanak el, az élelmiszernövényeket és a takarmányt veszik célba” – írja a Locust Watch.

A csoport szerint egy-egy sáska raj „képes egy nap alatt ugyanannyi élelmiszert elfogyasztani, mint 35 000 ember”.

Sáskainvázió: életre kel a bibliai csapás

Szakértők szerint, ha nem tesznek semmit, júniusra négyszázszorosára szaporodhatnak a területet ellepő rovarok.